2 entry daha
  • osckar schindler ilk ortaya ciktigi zamanlarda cizdigi tablo ile, savas sonuna kadar yaptiklari gercekten cok farklidir.

    aslen cekoslovak'dir. askerlik yapmadan kisa bir sure once emilie schindler ile daha 19 yasinda iken evlenmistir. asker donusu ise evliligini formalite icabi devam ettirmis, alemden aleme kosmustur. zaten kendisi asiri sekse duskunlugu ile taninirdi ama bu karsilikli bir olaydi, kadinlar da ona bayilirdi.

    nasyonal sosyalist partiye katildigi zaman amaci gelmekte olan savastan kar saglamakti. sosyal baglantilarini cok iyi kullanirdi. gestapo ve ss ile iliskileri, savas sonuna kadar yaptiklarinda neredeyse ona bir dokunulmazlik sagladi. 3 kere tutuklandiysa da bunlardan baglantilari ile kurtulmayi basardi. yahudi iscileri kullanma fikri ise aklinda 1939 da iki tane yahudi fabrikasini satin almasi ile basladi. en ucuz isci olan yahudileri calistiriyor, onlara insan gibi davraniyor, boylece cok iyi verim aliyordu.

    isigi gordugu an (evet boyle demek gerekir), savasin kendisine kar getirmekten cok farkli bir yuzu oldugunu gordugu an idi. 1942 ye kadar kar amacli giden bu olay, bir getto baskinina tanik olmasi ile bir anda degisti. zaten yahudilerin "yokedilmesi gereken bir mikrop" olmadiginin farkindaydi. asa stern de tanistiktan sonra ona olaylarin gercek yuzunu gosterdi. plazow toplama kampi yakinindaki fabrikasinda, bu kamptan cikarmayi basardigi iscileri calistirmaya basladi ki bunlarin sayisi yaklasik 1100 kadardi. boylece onlari kampin psikopat komutani geoff dan kurtardi ki filmden kendisini gayet iyi hatirlarsiniz. ralph fiennes bu karakteri cok iyi canlandirmisti.

    hitler savasi kaybedecegini anladiginda yahudiler uzerinde yapilan iskenceler soykirima donustu. schindlerin elindeki yahudiler de alindi. oscar yine bu iscileri kurtarmak icin baglantilarini devreye soktu ve bu arada schindler in listesi ortaya cikti. bu yahudiler icin kurtulus anlamina gelen liste idi. ama islerde bir karisiklik oldu ve listedeki yahudilerin 700 u grossrosen e, 300 u auschwitze gonderildi. olaya zamaninda mudahele eden schindler yaklasik 1000 kisiyi yeniden kendi himayesine almayi basardi. fabrikasini toplama kamplarindan uzakta, cekoslovak topraklarinda dogum yeri olan zwitlau yakinlarina tasidi ve savas bitene kadar iscilerini korudu, kolladi. bu arada karisi emilie de uzun ayriliklarindan sonra ona katildi ve destek oldu. savasin sonunda 1300 kisinin hayatini kurtarmisti.

    kendisi icin yari seytan oldugu, bu sayede seytanla anlasabildigi, hatta onu kandirabildigi soylenirdi.

    savas bittiginde ve ruslar zwitlau'ya ulastiginda schindler bolgeyi karisi ile birlikte terk etmisti. sonraki hayatinda is girisimlerinde basarisiz oldu, ama yahudi dostlari ona hep destek oldu. en sonunda buenos aires e yerlesti ve 1974 te oldu.
49 entry daha
hesabın var mı? giriş yap