73 entry daha
  • 2-3 hafta arası düşük yoğunluklu ancak düzenli bir çalışma ile 7.5 aldım. bu sınava girecek kardeşlerime nacizane birkaç öneride bulunmayı görev addederim.

    writing: bescayi'nin güzel önerisini tekrarlamak isterim. ielts-simon.com'dan çalışın kesinlikle. task 1 ve task 2'nin olmazsa olmazlarını harika bir şekilde anlatıyor ustamız. kısacası bence;

    i) simon'un tavsiye ettiği şablona kesinlikle uyun.
    ii) sınavdan önce kullanmanızın havalı olacağı ve puan getireceği 8-10 sözcüğü belirleyin ve kesinikle kullanın. thus-on the other hand-as well-therefore-as far as i am concerned-to sum up-for instance aklıma hemen gelenler.
    iii) başlık atmayın, paragraflar arasında takriben birer satırlık boşluk bırakın ki adam kağıdı eline alınca küfretmesin.
    iv) task 1'e maksimum 20 dakika ayırın ve son 4-5 dakikayı kelime saymaya ve gramerinizdeki olası hatalarınızı düzeltebilmek için task 1 ve 2'yi hızlı bir tekrar okumaya bırakın.
    v) task 1'e 175 kelimeden fazla yazmayın, kasmayın.
    vi) task 1'de kendi fikirlerinizi beyan etmekten kaçının, müdürünüze/hocanıza bir rapor hazırlıyormuşçasına nesnel bir şirin olun.
    vii) task 2'de 275 kelimenin üzerine çıkmayın. hatta mümkün olsa gözünüze radar takın, 251'i görünce bırakın.
    viii) task 2'de soruyu okuyunca bi nefes alın, 1-2 dakika argümentasyon için 2-3 fikir düşünün ve bir kenara not edin. bunların dışına çıkmayın.
    ix) task 2'de sürekli konunun dışına çıkıp çıkmadığınızı kontrol edin, aman. yoksa süper bir essay olsa da baştan kaybedersiniz. güzel ve kapsayıcı bir kaç tez ileri sürün, artılarını eksilerini tartışın ve conclusion'da argümentasyonlarınızı hap haline getirin bir cümlelik kapsüle koyun. bir cümleyle de soruya aldığınız pozisyonu (agree/disagree) tekrar edin. başta evet deyip sonra hayır demeyin. tutarlı olun.

    reading: bence ielts'in en zor kısmı. yani beni en çok zorlayan kısımdı en azından ancak artislik gibi olmasın 9 üzerinden 8 aldım. ancak adı üstünde reading olduğundan önerebileceğim ne var diye düşünüyorum, fazla bir şey bulamadım.

    i) sakın "en baştan bi pasajları okuyum kanka" demeyin. soruları okuyun ve tek tek cevaplarını tekstten çekmeye çalışın. ancak zor bir süreç olduğundan bir iki bulamazsanız paniklemeyin sakın. devam edin.
    ii) boşlarınıza takılmayın zira bu kısımda yetiştiremeyen çok oluyor. ben de ucu ucuna yetiştirdim.
    iii) birkaç çoktan seçmeli soruda net cevap bulamadınız ve önünüzde hala okunması gereken yeni bir tekst var. o halde bunlarda cevapları okuyup mantıklı görüneni sallayıp geçebilirsiniz. tabii öss denemesi gibi hepsini sallamayın dostlar.
    iv) bu bölüme hazırlanırken yapacağınız en efektif çalışma the economist'in internet sitesindeki zilyonlarca makaleden, her gün size ilginç gelen bir tanesini bastırıp okumanız, yeni sözcüklerin anlamını çıkarıp kenarına not etmeniz, her gün evvelki günkü sözcükleri de tekrar etmek suretiyle devam etmenizdir. en az bi 10 gün yapın bunu.
    v) sınava 1 ay ve üzerinde zamanınız varsa böyle gazetelerin falan verdikleri 10.000 sözcüklü orta seviye cep sözcüklerinden bir tane edinin ve ingilizce->türkçe yönünde ezberlemeye başlayın. tabii ki çoğunu zaten biliyor olacaksınız. her gün disiplinli şekilde 10 sayfa ilerleseniz 30-40 günde bitirdiğinizi ve en az 500 kenarda kalmış/yeni sözcüğü güncel hafızanıza aldığınızı göreceksiniz.

    listening: esasen kolay sayılabilecek bir kısım. tek ve olmazsa olmaz şart full konsantrasyon ve üç saniye bile dalmamak.

    i) işte size süper bir site. http://www.ted.com/ girin ve sınavdan 15 gün önce başlayarak her akşam 10-15 dakikalık bir video izleyin. önce altyazısız, sonra altyazılı.
    ii) sayıları ve harfleri dinlerken hızlıca ve doğruca not edebildiğinizden emin olun. yoksa bunun alıştırmalarını yapın.

    speaking: sınavın kaderini belli edebilecek bir nokta. helecan yapmayın. en önemli nokta bu bence. "gramer hatası yaptım galiba ben üç cümle önce" şeklinde düşüncelere girerek kendinizi germeyin. "çıkın ve topunuzu oynayın" derler ya futbolculara, aynen öyle. kendinize güvenin ve car car konuşmaya hazırlanın.
1441 entry daha
hesabın var mı? giriş yap