19 entry daha
  • yaklaşık 2 aydır kullanmakta olduğum oyuncağım kendisi. d7000 ile 3500 kadar poz çektim. öncelikle neden nikon d7000 sorusu geliyor ki full frame’e geçmeden önce en uygun fiyat performans oranı yaptığım birçok araştırma sonucu beni bu makineye yönlendirdi. d7000 almadan önce muadili pentax k5 ve canon slr’leri inceledim. pentax iyi bir makine olarak görünüyor fakat türkiye’de desteği çok yetersiz. nikon’u canon’a tercih etme nedenim ise nikon’un bana ağır abi gibi gelmesiydi. ayrıca bir özel sebebi yok.

    bundan önce kullandığım iki farklı point & shoot makinenin (sony bişey ve casio exslim) bana göre en büyük limitasyonu deklanşöre bastıktan sonra netleme ve hafızaya kayıt etme süresinin 3 – 5 saniyeleri bulmasıydı ki bu durum insanı fotograf çekmekten soğutan bir durum.

    öncelikle söyleyeceğim, d7000 ile böyle bir sorun olmuyor. makine kapalı konumdan açıldığı anda fotograf çekmeye hazır vaziyette. aslında makineyi off durumunda tutmaya da pek gerek yok çünkü açık durumda, kapalı duruma oranla fazla pil kullanımı söz konusu olmuyor. ben makineyi bir tek objektif değiştirirken kapatıyorum. aslında bazen dalgınlıkla makine açıkken de objektif değiştirdim ve hiç bir problem yaşamadım.

    neyse d7000’de deklanşöre basatığınız anda ise insanın netlemesinin kat kat üstü bir hızda net ayarını yapıp anında resmi çekiyor. normalde bir gecikme var ama milisaniye düzeyinde. bu kısa gecikme süresi benim için çok yeterli. makinenin ilk çekim hızı bununla da bitmiyor, hızlı çekim modunda saniyede 7 poz sürekli çekim yapabiliyor. yanlız resimleri raw kaydettiğinizde 10 pozdan sonra çekim hızı düşüyor. (sd karta transfer edilmesi gereken yüksek dosya boyutu yüzünden) ama jpeg resimlerde boyut ufak olduğu için böyle bir sınırlama olmuyor. hiç denemedim ama jpeg olarak üst üste 100 kareye kadar çekme imkanınız var. üst üste hızlı çekim modu sayesinde özellikle tripod kullanmadan yapılan hdr çekimlerde başarılı sonuçlar alabiliyorsunuz.

    subjektif bir değerlendirme olacak ama, çekim sırasındaki mekanik ses çok güzel, bazen insan bu sesi duymak için bile bir kare çekeceği şeyi birkaç poz çekebiliyor.

    makinenin pil şarj ömrü çok uzun, bir şarj ile 1000’in üzeri sayıda bir poz çekebiliyorsunuz. neredeyse tüm bir tatili full bir şarj ile bitirebilirsiniz.

    d7000 üzerinde fotografları işleyecek çok sayıda yardımcı fonksiyon bulunuyor (perspektif düzeltme vb) fakat bu işlemleri ben bilgisayarda yapmayı daha pratik buluyorum.

    bu makinenin benim en beğendiğim özelliklerinden birisi, makinenin üzerindeki düğmelerin çeşitli işlevler için özelleştirilebilmesi. örneğin ben iso ve diyafram ayarlarını sağ işaret parmağı ile çevrilebilecek ön ve arka dial’lara atadım. bu şekilde iso ve diyafram değerlerini ayarlamak çok pratik oluyor. aynı şekilde ae lock için varsayılan düğme benim el büyüklüğüm için pek ters bir yerde olduğu için (ae lock’a basınca habire deklanşör düğmesine basıp resim çekiyordum) bu işlevi ön taraftaki fonksiyon düğmesine atadım.

    live view özelliği video çekiminde kullanılıyor. fotograf çekmek için nedense çok yavaş kalıyor, live view modunda iken deklanşöre bastıktan sonra fotoraf çekimi arasında 2 saniyelik bir gecikme oluyor. yani fotorafları asıl vizörden çekmek gerekiyor. bir de arka ekrandaki görüntü, parlak güneş altında iyi görünmediği için güneş altında live view ile çekim yapmak kolay değil.

    video amaçlı almadığımdan video kalitesine çok da bakmadım ama amatör amaçlı çoluk çocuk çekimlerinde yada konser vb gibi olaylarda gayet yeterli geldi. sonuçta bir fotograf makinesi bu, video çekim özelliği hiç olmasa da benim için çok farketmeyecekti, bonus geldi diyebilirim.

    kameranın ön tarafında çok güçlü bir af yardımcı ışığı var (adeta flash gibi) ama insanları çok irrite ettiğini farkettim ve iptal ettim.

    otomatik netleme için çok farklı ayarları var, single, continuous, otomatik vb. genelde otomatik netleme için söyleyebileceğim sizin el ile yaptığından daha hızlı çalıştığı. yanlız karanlık ortamda otomatik netleme saçmalayabiliyor. o zaman aleti manuel netlemeye getiriyorsunuz. manuel modda, vizör ortasındaki karede netliği yakalamanıza yarayan yönlendirme ışıklarını veya gözünüz iyi ise gözünüzü kullanıyorsunuz. burada keşke olsaymış dediğim bir özellik: manuel netlemede 39 af noktasını da kullanabilme imkanı olurdu. yani hangi noktada netliği yakalarsanız o naktaların vizörde görünmesi. malesef yok bu özellik.

    henüz almadım ama d7000 infrared deklanşör kumandası kullanıyor. bunu mirror up yani tripodda aynayı kaldırıp fotoraf çekme özelliği ile kullanınca gayet keskin fotolar çekilebileceğini düşünüyorum.

    makinenin iki tane kullanıcı tanımlı u1 ve u2 programı var ki bunlar gerçekten çok kullanışlı. bu programlardan birini yüksek iso, diğerini düşük iso veya birini renkli, diğerini siyah beyaz çekime ayarlayıp anında programlar arası geçiş yapabiliyorsunuz veya iso değerini veya başka bir parametreyi bir karenin çekimi için geçici olarak arttırdıydanız orjinal değere göndürmek çok kolay oluyor. (u1 > u2 > u1 ile) yanlız bazen seçim modlarını ayarladığınız düğme el temasından vb kendiliğinden dönebiliyor yani kilidi yok.

    basamaklama, maksimum 3 farklı poza kadar izin veriyor. ben zaten hdr çekimlerde 3 adedin üzerinde fotografla öyle aman aman bir sonuç yakalayamadım dolayısı ile bana yeterli geldi. entry sonunda bazı hdr denemelerimin linklerini verdim.

    arka ekrandan ulaşabileceğiniz menüler oldukça detaylı ve karmaşık. ama sık kullanılan işlevler ile kendi menünüzü oluşturabiliyorsunuz. makinenin halen tam anlamı ile denemediğim white balans, distorsiyon önleme, noise reduction, active d lighting, intervalli çekim gibi bir dolu işlevi var.

    resim kalitesine gelince, 16 mp dx format beni tatmin etti. 300 dpi yüksek çözünürlük ile 30 x 40 cm baskı yapabiliyorsunuz ki bu profesyonel baskı çözünürlüğü. dijital ortamda renk doygunluğu, keskinlik, kontrast vb gibi kavramların hepsi göreceli oluyor çünkü hepsi ile gerek makinenin üzerinde gerekse eksternal programlarda oynayabiliyorsunuz. yine de makinenin standart değerleri oldukça tatmin edici.

    benim d7000’de gözlediğim en iyi sonuçları 50 mm 1.18 lens ile elde ediyorsunuz. bu sistemimde ben 20 mm nikkor af ile 50 mm olmak üzere toplam iki tane prime lens kullanıyorum ki benim amacım için son derece yeterliler. bir ara arkadaştan ödünç nikkor 18 – 55 kit lensi kullandım ama çok büyük olduğu için kullanışsız buldum. kit lensinin 18 – 20 mm civarında geniş açı performansı iyi ama 50 mm civarındaki çözünürlüğünü ve yapım kalitesini (bayoneti bile plastik) çok beğenmediğimi belirtmek istiyorum.

    gelelim hot pixel olayına. benim aldığım makinede hot piksel bir tane var. ama makineyi servise verme ihtiyacı duymadım çünkü bu hot pixel ancak yüksek iso ile çekilmiş gece gökyüzü fotograflarında çıkıyor, çok ufak bir nokta ve photo shop ile bir tıklık iş. hot pixel gece gökyüzü fotorafları dışında hiçbir şekilde görünmüyor. bazı gece fotograflarında ise nedense hiç çıkmıyor. benim gözlemim sanki gökyüzü gibi düz bir konu çekerken yüksek iso’da olan bir defekt gibi. eğer gece konusu içerisinde farklı nesneler varsa görünmüyor.

    sonuçta d7000 fiyat performans oranı, resim kalitesi ve kullanım kolaylığı açısından oldukça başarılı bir fotograf makinesi.

    aşağıda fikir vermesi açısından d7000 ile çektiğim bazı fotograflarım bulunuyor. raw açacak yazılım herkesde olmayabileceği için bunları yüksek kaliteli jpeg olarak yükledim.

    adanalı çocuk, asıl fotograf (20 mm 1:2.8 af nikkor prime lens ile)

    http://www.flickr.com/…tos/66902686@n02/6091730313/

    adanalı çocuk detay:

    http://www.flickr.com/…tos/66902686@n02/6092278862/

    benim kızım orjinal boyutta fotograf (50 mm 1.18 nikkor prime lens) "download the large size" linki ile indirilebiliyor

    http://www.flickr.com/…tos/66902686@n02/6092275950/

    çekim hızını göstermek için bir saniye içinde çekmek zorunda olduğum bir foto:

    http://www.flickr.com/…tos/66902686@n02/6092271660/

    basamaklama (bracketing) ile tripodsuz olarak üst üste hızlı modda çekip hdr olarak yazılım ile işlediğim fotolar:

    http://www.flickr.com/…tos/66902686@n02/6092276528/

    http://www.flickr.com/…tos/66902686@n02/6092277208/

    http://www.flickr.com/…tos/66902686@n02/6092277866/

    tripodlu hdr olarak çektiğim foto:

    http://www.flickr.com/…tos/66902686@n02/6092278752/
31 entry daha
hesabın var mı? giriş yap