5 entry daha
  • her ne kadar ikisi de hemen hemen ayni yayginlikta kullanilsa da, dolma daha genis yelpaze de bir grubu temsil ederken sarma daha cok bildigimiz yaprak icine sarilmis icpilav benzeri harcli yemegin ismini temsil etmektedir. dolma denmemeli veya denmesin demiyorum ama daha acik olmak gerekirse; dolma deyince, biber dolmasindan, patlican, domates, kabak dolmasina hatta midye dolmasi, mumbar dolmasi ve kadayif dolmasina kadar giden gibi genis bir aileye hitap edilmis olunur. sarma ise yaprakli bitkilerin yapraklarindan (ispanak, pazi, asma) veya yaprak benzeri (lahana) sarmaya musait sekilli sebzelerin icini genelde pirinc ve cesitli baharatlarla doldurup sararak elde edilen yemek ismidir.
    bu durumda yemegin isminin "yaprak sarma" veya sadece "sarma" olmasi, icinin doldurulmus olmasindan oturu "dolma" olarak isimlendirilmesinden daha nitelikli ve dolayisiyla ozel oldugu icin sarma biraz daha dogrucadir.

    benzeri durum spaghetti ile makarna icin de dusunulebilir. ince uzun bicimli "makarna" ailesine mensup yemege "spaghetti" demek ne kadar dogruysa sarma demekte bir o kadar dogrudur.

    elbette yine sarmaya dolma, spaghettiye makarna demeye de devam edebilirsiniz; ne de olsa ikisi de ulkelerinin mutfaklarina malolmus lezzetler.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap