3 entry daha
  • londra köprüsü olarak bilinen ilk yapı milattan sonra 43 yılında romalılar tarafından ahşap olarak inşa edilmiştir. london bridge is falling down şarkısına konu olan köprü bu köprüdür. defalarca onarılmıştır. bu tarihlerde iki kez büyük yıkıma uğramıştır. bir tanesinin sebebi büyük bir sel, diğerinin sebebi ise vikinglerin baskınıdır.

    1176 yılında hemen hemen tamamen yıkılmış durumdaki ahşap köprü, taş ile yeniden inşa edilmiş, inşası yaklaşık 30 yıl sürmüş, etraftaki dükkan ve ev sahipleri köprü yapımı için gereken paraya katkıda bulunmak için aralarında para toplamışlardır. charles dickens'in gençliğinde adı geçen ve great expectations filminde hatırladığı köprünün de bu olduğu rivayet edilmektedir. ayrıca david copperfield hikayesinde de onun en çok gidip oturmayı sevdiği yer olarak tasvir edilir.

    1825 yılında john rennie tarafından yeni bir köprünün planları çizilmiş, ve bu yeni köprü, artık trafiği kaldırmayan eskimiş köprünün yerine konmuştur. 1902 yılında bu yeni köprü genişletilmiştir. dickens'in oliver twist'te bahsettiği köprü de, londra köprüsünün bu yeni halidir.

    1970 yılında köprü, arizona'daki lake havasu city'ye satılmış ama genişleme ihtiyacı yüzünden tekrar elden geçirilmiş ve bugünkü hali ile 1973 yılında kullanıma açılmıştır.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap