7 entry daha
  • anton bruckner senfonileri için yaptığı kayıtlar referans olmaktan uzaktır. deneysel açıdan ilgi çekicidir ancak bu bestecinin yapıtlarını ilk kez dinleyecek birisine asla tavsiye edilecek kayıtlar değildir. tabii burada bir noktanın altını çizmek de lazım :

    yorumcunun adının kendisiyle en çok anıldığı besteci olan anton bruckner senfonileri için yaptığı kayıtlar ikişer tanedir. bunlardan tarihsel sıralamada önce yapılanlar deutsche grammophon'dadır. kaydedilen senfoniler 3, 4, 5, 7, 8 ve 9 dur. bu kayıtlar isveç radyo senfoni orkestra* ve stuttgart radyo senfoni orkestra*ile yapılmıştır.

    taihsel sıralamada sonra gelen kayıtlar emi'dedir. kaydedilen senfoniler; yukarda sıralananlar ve ilaveten 6.'dır. bu kayıtlar ise münih filarmoni orkestrası ile yapılmıştır.

    simdi bu kayıtlardan önce yapılmış olanlarla sonra yapılmış olanlar birbirinden gündüz ile gece kadar farklıdır. yorumcunun o kendisi ile çokca özdeşleştirilen işte efenim 'müzik yavaş çalınmalıdır ki ses dalgaları birbirinin üstüne binmeden dinleyicinin kulağına varsın, yoksa ses yığılması olur ve birşey anlaşılmaz' lafları filan aslında açıkça görüldüğü gibi kariyerinin sonralarında uygulamaya koyduğu görüşlerdir.

    önce kaydedilmiş olan kutuda mevcut son kayıt ile sonra kaydedilmiş olan kutuda mevcut ilk kaydı arasındaki zaman farkı 5 yıl kadardır ancak bu süreçte ne olduysa kendisinin yorum anlayışı ilginç bir ses felsefesine * oturuvermiştir. neyse...

    peki sonuç? ilk kayıtlarında genel geçer sürelemelere uyan ama bunlarla ilginç bir içerik elde edemeyen yorumcunun ikinci kayıtlarında da sonuç bence dediğim gibi deneyselden oteye gitmemiştir. 105 dakika süren bir bruckner senfoni no 8 kaydı en fazla ilginç olabilir. bu yapıtın 90 dakika süren bir yorumun dünyanın her köşesinde tek kelimeyle ağır denir. böyle bir süreleme ile gayet iyi sonuçlar elde edilebilir, o ayrı * * *. aynı yapıtın 80 dakika süren bir yorumu ortalamadır * * *. 75 dakika yahut daha kısa sürenler ise hızlıdır * * *.

    105 dakika bu spektrumun fazlasıyla dışında kalmaktadır. benzer oranlarda ağırlaştırılmış bruckner senfoni no 7 * kayıtlarını beğenebilenlere gıpta ile bakıyorum. bence görece mantıklı bir sonuç elde edebildiği senfoniler sadece 3. ve 4.'ler.

    bu tip, bence abuk sabuk, sürelemeler sadece yaptığı anton bruckner senfoni kayıtlarında gözlemlenmez. aynı tip sürelemeler ludwig van beethoven senfonileri için de yapılmıştır. sonuçlar oldukça kötüdür.

    hal böyleyken kalkıpta devirdaşı başka yorumculara deve güdücü demesi komiktir ve terbiyesizliktir*. eminin bu laflari albüm arka kapaklarına yazmasını ise nasıl ve neyle açıklayabiliriz bilemiyorum.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap