6 entry daha
  • isteyen kişiye yapılmalı ve tabii ki, üslubunca yapılmalı. bunun bir kuralı daha var ki, o da, önce o akıl verilen kişinin akla ihtiyacı var mı diye bakılmalı.

    insanlar, olmadık şeylerde akıl vermeyi sever. "saçlarını kestir." diye emir kipiyle konuşan var. o saç senin kafanda değil. "ben kestirdim. çok rahatmış. eğer kestirmeye niyetlenirsen, tereddüt etme." dese anlarım örneğin. hoş, ben bunu bile demem. karşımdaki insan, saçıyla ilgili tercihlerini kendisinin yapacağı bir beyine sahip.

    ben çocuğumu bile şekillendirmeye çalışmıyorum. ergenlik döneminde bir erkek çocuğu. saçlarını uzatıyor şimdi. kendisini öyle iyi hissediyor ve onun kendi bedeni, kendi aklı, kendi zevki. baktım ki, ona zarar verecek bir zevki var, öncelikle bunu kendisine zarar vermeyecek şekilde nasıl uygulayabilir diye kafa yorarım. bir insana müdahalede bulunmanın, beyinleri takas etmekten farkı yok bence.

    çocuğumun doğumsal önemli bir rahatsızlığı vardı. doktoru, onu ağlatmamamızı söyledi. "açık söyleyeyim, şımartacaksınız." dedi. bir gün bir yerde oturuyoruz annemlerle, çocuğum ağlamaya başladı. çocuk morarıyor, nefesi kesiliyordu ağlayınca. zorlu bir ameliyata girecekti yakında. annem kucakladı hemen. yan masadan bir adam bana "çok hatalı bir davranış. hemen kucağına aldı çocuğu." dedi. ona hesap vermek için değil, burnunu sokmasının ne kadar yersiz olduğunu göstermek için durumu açıkladım. özür dilemeyi biliyormuş en azından. umuyorum ki, o günden sonra kimseye müdahale etmemeyi öğrenmiştir.

    elbette, akıl akıldan üstündür. akıl sorduğum kişiler var. bir insanın iyiliğini isteyerek akıl vermekle, burun sokmak arasındaki farkı bilmek lazım. sen bana kafatasımın içinde beyin yerine kokoreç varmış gibi davranamazsın. bir şeyi yapamam diyorsam, yapamam. "bak falanca kişi de yaptı. hem o senden daha şeydi." diyerek ısrar ettiğin an, benim sinirlerimi zıplatırsın. ben falanca kişi değilim. iradem onun kadar güçlü değil. o bambaşka yaşamış, ben bambaşka.

    başka bir başlığa çok sevdiğim bir sözü yazmıştım. kime ait olduğunu bilmiyorum. asıl yeri burasıymış, buraya da yazayım. akıl verenlere akıl verir belki.

    "kimseye akıl verme. akıllıların ihtiyacı yoktur, cahillerse anlamaz."
62 entry daha
hesabın var mı? giriş yap