52 entry daha
  • şimdi, eğer klasik müzikle ilgilenen bir insan -hele ki bu işin ekmeğini falan da yiyorsa- eğer tutup da liszt reis için "bestelerinden samimiyetsizlik akan yüzeysel ve sığ besteci" minvalinde laflar ederse, o kişi ya öznel sebeplerden ötürü liszt'e gıcık kapıyordur -ki çok büyük bir ihtimal; zira icrası malum olduğu üzere epey kastırıcı- ya da yüzlerce bestesi olan bu dehanın az sayıda eserini dinleyip ahkam kesen hususun kara cahilinin tekidir. ötesi yok aga; kusura bakılmasın.

    piyanistlerin dikkate değer bir kısmının liszt'e gıcık olmaları normal: adam harbi kastırıcı şeyler bestelemiş. yani, mesela transandantal etütlere falan bakarsanız bunu anlaması o kadar zor değil. misal: http://www.youtube.com/watch?v=j-ycnimbeo8

    kendisinin senfonik şiire katkıları ortada. sırf bu katkılardan başka bir şey yapmamış olsa bile gelmiş geçmiş en önemli müzik insanlarından birisi olarak anılmayı hak eder. hadi bunu geçelim, görece "uyduruk" denebilecek erken dönem senfonik eserleri bile belirli bir olgunluktadır. misal: http://www.youtube.com/watch?v=lcnmfbvefwo

    hayır, olay şu ki, aslında, çok fazla alaka gösterilmese de, liszt'in eserlerinde görece daha kolay içine girilebilecek "derinlik" vs... arayanlar kendisinin son dönem eserlerine bakmalılar. fazla teknik cambazlık içeren eserlerden pek yoktur bu dönem bestelerinde; fakat insanı içine çektiği anlamlar önceki eserlerine kıyasla değerlendirildiğinde tarifsizdir. misal: 1, 2.

    netice-i kelam: liszt aslında yaygın olarak bilinenlerden daha fazla ve daha büyük işler ortaya koymuştur. o sebeple ayarsız ayarsız konuşmayalım başğan; olmuyor.

    şununla bitirelim: http://www.youtube.com/watch?v=rzvwbc3uuhi

    (bkz: nuages gris)
    (bkz: bagatelle sans tonalité)
    (bkz: années de pèlerinage)
67 entry daha
hesabın var mı? giriş yap