63 entry daha
  • klasik müzik tarihinde önemli bir sayı. şu açıdan : barok ve klasik caglarda (daha sonrasindan da ornekler bulmak mumkun) bir besteci bir siparis alirsa o siparise 6 yapit ureterek cevap verirmis. yani adama piyano sonati yaz diyorsun adam sana 6 tane yazip veriyor (mozart'in ilk 6 piyano sonati, yahut haydn'a ithaf ettigi yaylilar dortluleri). yahut yaylilar dortlusu bestele diyorsun 6 tane besteliyor. (haydn) senfoni yaz diyorsun 6 tane yaziyor (haydn : paris senfonileri. londra senfonileri 12 tanedir ancak londra'ya yaptigi iki turnede 6'sar tane olarak bestelenmislerdir) yahu besteci bir tema uzerine cesitleme yazacaktir, 6 tane cesitleme yazar**. vb.

    tabii bir opera siparisine 6 opera ile donmek mumkun degil. bu bahsettigim genelde daha kucuk capli formlarda yapilabilen bir uygulama.

    beethoven dahi ilk donem yaylilar dortlulerini 6'li bir grup olusturacak sekilde yazmis ve 6'sini da ayni eser numarasi altinda (op. 18) bastirmistir. bach'in cello suitleri yahut brandenburg konçertoları 6'sar tanedir. solo keman icin besteledigi sonat ve partitalar 3'er taneden gene 6 tanedir. vb.

    benzer mantikla kullanilan bask sayilarda mevcuttur : 3*, 12*, 24 *
121 entry daha
hesabın var mı? giriş yap