7 entry daha
  • bir iddiaya göre, dünyamızdaki suyun kaynağı kuyruklu yıldızlarmış. taşıdıkları buzu dünyaya düşerek bırakan kuyruklu yıldızlar, böylece milyarlarca yıldır dünyamıza adeta yağmur gibi yağarak, yeryüzünün dörtte üçünü sel altında bırakmış oluyor.

    büyük sayıları hayal bile edemiyor oluşumuzun farkında bile olamayışımıza bir örnek de dünyanın yaşından bahsederken girilen ruh hali.
    ("yeaw 4.5 milyar yılda siksen evrilinemez..." gibi)

    dünyanın yaşının ne kadar da korkunç büyük olduğunu "idrak etmek" için bir fırsat olarak gördüm bu örneği. dünyanın boyutuyla kıyaslandığında zerre kadar olan taşlar belli aralıklarla yeryüzüne düşüyor ve üzerlerinde taşıdıkları azıcık buzu su olarak dünyaya bırakıyor. sonuçta ortaya çıkan manzara ise ortalama derinliği 4 km olan ve yüzeyin çoğunu kaplayan dev okyanuslar. (bir kuyrukluyıldızın taşıdığı ortalama buz miktarı ile yağış sıklığı önemli burada.) ama şimdi büyük sayıları doğru düzgün hayal edemediğimiz için, okyanusların ne kadar devasa olduğunu da anlayamıyoruz hıyar gibi. bir atlasın sayfalarına zaptederek, haritadaki mavi yerlere indirgediğimiz devasa okyanusların oluşabilmesi için ne kadar çok suyun "yağması" gerektiğini de aklımız hayalimiz almıyor.

    genelde sonsuz büyüklerle sonsuz küçüklerin karşılaşmaları fikri kabuslarıma ilham verir . (bkz: görülmüş en boktan kabus/@mate of inanna) bu tarz kabuslarımda bir karınca olarak futbol oynamak, ya da dünyanın yüzey alanını cetvelle hesaplamak gibi imkansız işler beklenir benden. kuyruklu yıldızlarla ilgili bu iddia beni o kadar etkiledi ki, artık bir sonraki kabusumda kovayla okyanus boşaltmak, ya da kum tanelerinden çöl yapmak gibi atraksiyonlara girişebilirim.
27 entry daha
hesabın var mı? giriş yap