3 entry daha
  • israilli bekâr bir gencin evlilik macerası. zaza isimli genç, ailesinin tek evladı. üniversite'de okuyor. ailesine göre evlilik yaşı gelmiş de geçiyor. ana-baba, eş-dost onu evlendirebilme gayretine düşmüş durumda. âdetlerine uygun kız arayışlarına çıkılıyor, bizim tâbirimizle görücü ziyaretlerine gidiliyor. ama zaza'nın evlilikte gözü yok gibi, zorla götürülüyor bu ziyaretlere. tabii zaza'nın gönülsüzlüğünün nedeni çok geçmeden anlaşılıyor, aile bu sefer daha bir karışıyor, genç adamın tercihini değiştirmesi için baskı ve tehditlere başvuruluyor. filmin finalinde ailenin istediği oluyor, istenilen şekilde bir gelin ile toplum önüne çıkılıyor, ama zaza'nın perişanlığı ve sözleri ailenin ve de konukların suratına bir tokat gibi çarpıyor.

    film bizim kültürümüzle benzer izler taşıyor aslında. bazı noktalarda hak veriyorsunuz ama bazısı da anlamsız geliyor. mesela evlilik, ailenin ve nikahın önemi konularında gösterilen hassasiyet güzel; ama gelin adayının ille de bakire olması vs. konular saçmalık. zaten film de yahudi toplumundaki bu tür sert kurallara/âdetlere eleştirisel bir bakış içeriyor.

    filmin yönetmeni ve senaristi dover koshashvili, filmde annesi lili koshashvili'yi de oynatmış (ki, filmin en baskın karakterini canlandırmış kadın). film gürcistan göçmeni yahudi karakterlerin yaşamları ve sorunları üzerine yoğunlaştığı için oyuncular (kimisi biraz zorlansa da) gürcüce'yi öğrenmek zorunda kalmış.

    film cnbc-e ekranında da seyrettiklerimizden.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap