4 entry daha
  • bu ülkede mühendislik, mimarlık bilgisine zerre önem verilmediği sürece bütün binalar titanyumdan da yapılsa işe yaramayacağından, iyi niyetli olsa da işlevsiz kalacak önermedir. trilyonlarıca lirayı inşaata gömen bir ülkede, her türlü planlama -mühendisliğinden, şehir bölge planlamaya- gereksiz masraf ve vakit kaybı olarak görüldüğü sürece; "millete plan değil, pilav lazım" şiarı bellenmeye devam edildikçe biz bu manzaralarla ne yazık ki daha çok karşılacağızdır. elbette iş sadece planlama ile kalmamaktadır, bunu uygulayacak eleman eksikliği ve varolanın vasıfsızlığı, herkesin iştahını kabartan inşaat piyasasının rantı da bu önermeyi şu şartlar altında geçersiz kılmaktadır.

    ayrıca, ister çelik ister betonarme ister başka bir malzeme ya da yapım sistemi olsun, tekniğine ve hesabına uygun yapıldığı takdirde -diğer avantaj ve dezavantajlarını bir kenara bırakarak söylüyorum- depremde öyle kolay kolay yıkılmaz. mesele malzeme seçiminde değil, bunun uygulamansındadır. malzemeye kabahat bulmak en kolay çözümdür, bir de yine buna benzer şekilde, çok katlı binaların deprem bölgesinde neden yapıldığı sorulup duruyor; özü itibari ile bu mesele de az önceki gibi teknik bir meseledir.

    bu dünyada ne ilk betonarme binaları ne de ilk çok katlı binaları biz yapıyor değiliz, yapılması gereken de atla deve değildir, sadece müteahhitlere verilen itibarın az da işin ehli olan mühendis mimar ve planlamacılara verilmesi ile eminim her şey çok daha güzel olacaktır. bu bahsettiğim sadece idare bazında değil, toplumun bütün kesimlerinde gösterilmesi gereken bir durumdur. bununla beraber, yaptığı işin hakkını vermeyen, imza atıp geçen, projeye dahi bakmayan ilgilenmeyen imzacı meslektaşlarımın içler acısı durumu ayrı bir tartışma konusudur.
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap