7 entry daha
  • cok tehlikeli sular bunlar.

    parmaga degil gosterdigi yere bakmaniz ricamdir, zira benle ugrasmak asil konunun iskalanmasina sebep olabilir.
    (dolayisi ile irkicinin tekiyim pesinen kabul, ama konumuz bu degil)

    konu su;

    bilim dunyasina yuklenmek isteyenler kafalarini evrim teorisinden kaldirip bu tarafa baksalar cok ama cok ilginc bir dunya gorecekler. eger bir arastirmaci olsaniz ve yukarida bahsi gecen konuda bir arastirma yapsaniz, toplum tarafindan esitlikci olarak tanimlanmayacak bir sonuc bulamazsiniz. (bulursaniz yayinlayacak yer bulamazsiniz daha dogru bir tanimlama olabilir zannimca)

    bir animi anlatayim

    kendi alaninda unlu biyoloji konusunda calisan bilgisayar bilimleri profesoru ve esi olan sosyoloji profesoru ile sohbet ediyorum.

    sohbet sirasinda sunu soruyorum; "bir arastirma yapsaniz ve homo sapiens sapiens in bir alt turunun digerinden daha zeki oldugunu bulsaniz ne yaparsiniz?"

    bilgisayar bolumleri profesoru soyle diyor, gider zekayi nasil tanimladigima ve nerede hata yaptigima bakarim. iq testleri guvenilir degildir.

    israr ediyorum; soruyu bir pratik teknoloji sorusu degil bir ahlak sorusu olarak sormaktayim, diyelim ki human connectom projecti person connectom project e cevirebilecek bir seviyeye ulastik. baska bir deyisle noron, noron beyin haritanizi cikarip beyninizin verimliligini, ag yapisini zartini zurtunu bir sinyalin bir yerden digerine gitmesi icin kac noron gecmesi gerektigini, kac milisaniye harcamamiz gerektigini filan hesapayabiliyoruz. bu olcum teknolojimiz ile homo sapiens sapiens in x alt turune ve y alt turune baktik arada fark oldugunu gorduk ne yapariz?

    bilgisayar profesoru devam ediyor. etik yargilarim sebebi ile boyle bir arastirma yapmam.

    israrimi devam ettiriyorum. diyelim ki boyle bir arastirma yapan bir bilim insani size elindeki verileri verdi ve o dakika oldu. hollywood senaryosu yazmak degil ahlaki bir soruna isaret etmek istedigim icin nasil oldugu kismini geciyorum. veriler bilimsel bir suphecilik payi sabit kalmak uzere (ki bundan kurtulmak bu gunku bilim anlayisimiz sebebi ile imkansiz) cok temiz gozukuyor. deney cok temiz yapilmis hata paylari, olasi hata sebepleri guzel incelenmis yani konu baska birsey olsa garanti nature da basarsiniz. ne yapardiniz?

    sosyoloji profesoru devam ediyor; insanligin iyiligi icin bu sonucu yayinlamam.

    durum bu -ve akademik kariyerim acisindan iyi ki kimligimi bilmiyorsunuz.

    bir de not: kitabi koltugumun altina koyup, git biraz ispat calis diye beni eve yollacak onlarca kadin matematikci taniyorum.

    bonus soru: madde enerji donusum orani %100 olan bir bombanin nasil yapilacagini buldunuz yayinlar misiniz?
    bonus soru 2: butun insanligi yok edebilecek bir virusun nasil uretilebilecegini buldunuz, yayinlar misiniz?
    bonus soru 3: insandan daha zeki olacak bir sistem (yazilim + donanim) gelistirdiniz, calistirilir ise skynet olma ihtimali var. bunun sistemin insa semasini yayinlar misiniz?

    yoksa bilimin kurcalamamasi gereken konular oldugunu mu dusunuyorsunuz?
122 entry daha
hesabın var mı? giriş yap