32 entry daha
  • arastirarak ve okuyarak ogrendigini, inceledigini, degerlendirdigini, derinlemesine inecek sekilde akliyla yorum getirdigini iddia eden arkadaslarimizin surekli olarak karsimiza cikardiklari bir fenomenin en guzel ornegini ortaya koyuyor.

    cikiyor kisi, okuyor ahzab'i, sonra kendisine gore, kafasina gore birtakim yorumlar yapiyor. bunu yaparken de gorusunden yani vardigi yargidan cok ama cok emin olacak ki sıçmaktan, babayi almaktan, got kesmekten, fantastiklikten(!), muslumanlarin at gozlugu takiyor olmasindan, işe geldiği şekilde, o anki ihtiyacını karşılamak icin yazildigindan, epic fail oldugundan, hz. muhammed'in kendisine kiyak cektiginden hatta umut sarıkaya'dan dem vurmaktan geri kalmiyor. yani tamam, eyvallah bir noktaya temas ediyor ve birtakim kabul edilebilir sorular soruyor. hatta soru sormanin da otesine gecip, yukaridaki ifadelerin belirledigi cok net olan bir yanlisin nasil da gorulmedigine dair hayretinden kaynaklanan alayci, hakir gorucu ve asagilayici uslubuyla ahzab'in ayetlerinin kitabin baglamina ve ayetler arasindaki iliskilere, nuzul surecine ve zamanlamasina dahi bakmadan kitabin kutsiyetinin olmadigina delalet ettigini ortaya getiriyor. yine eyvallah.

    fakat daha sonra, hic de oyle dinin jargonuna, gereklerine, imanin esaslarina bulasmadan, tamamen tarihsel surecten, kitabin kendisinin tanimladigi baglamindan, yasadigimiz fiziksel dunyanin somut kisitlarindan ve ihtiyaclaridan yola cikilarak, ahzab suresinin inis surecine ve ozelde ahzab 50-54'un iddia edilenin aksine neden kur'an'in insan elinden cikmis olduguna delalet edemeyecegine dair birtakim mantiksal surecler ortaya konuldugunda bu ustun akilli, dusunce sekilleri ve cikarim metodolojileri ile meshur arkadaslarimizin ne yapmasi gerekir diye dusunursunuz? yani kisi okumus, ogrenmis. ilgili konuya. ortada da bir tartisma var, tam da kendisinin en iyi kullandigi enstrumanlar uzerinden yurutuluyor. en azindan yukarida belirtilen "ben cok net ve kesin bir sekilde ahzab'in ku'an'in insan yapisi olmasina delalet ettigine eminim o yuzden de bunu goremeyenlere, ahzab'i allah'in sozuymus gibi aktarmaya kalkip aciga dustugune kani oldugum hz. muhammed'e karsi aklen ustun geldigimden istedigim uslubu kullanmakta serbestim" kafa yapisindakilerin eger birazcik -kendilerine demiyorum bak- akli sureclerine saygilari varsa cikip kendi baslattiklari tartismada yaklasimlarina ve yazdiklarina karsi getirilen elestiriler karsisinda pozisyonlarini savunmalarini beklersin degil mi?

    ahzab'a bakarak dinden cikmanin, "ne de kivirdiniz bee" gibi ithamlarin, yukarida kuplelerle ornekleri verilen kibirle sisirilmis uslubun ama bunlarin hepsinin otesinde eger islam dusmani olmanin otesinde bir numaraniz varsa, onurlu bir ateist olmanin tartismanin ciddi bir parcasi olmanin otesinde bir geregi/sarti var midir?

    ama yok. yazilan onca seye ragmen (bkz: ahzab/53/@anesthetized) bu kisiler hala diyor ki "birisinin bir tarafinin keyfi için yazdığı suredir" de "kuran bedava dağıtılsa herkes ateist olur" da "adamin gol diyor" da bilmem ne. bak buraya yaziyorum, bundan sonra da ayni sekilde ayni uslupla, ayni seyler temcit pilavi gibi burada ve diger basliklarda donmeye devam edecek. yapmak zordur, uzun surer ve sabir ister. yikmak ise bir gun, bir dakika bir an. mesakkatli ve uzun bir yol olan yapici tartisma yurutmek yerine, kolay ve cabuk olan yikici oldugu zannedilen bir iki hamasi ifadeyle elestiri getirebilmenin rahatligi icerisinde hareket eden bu arkadaslar cok okuyan, cok dusunen, cok yorumlayan dolayisi ile cok bilen olduklarindan, ust perdeden atip tutmaya devam edecekler.

    sirf ahzab'a bakarak dinden cikmak icin ya da ahzab/53'un sadece hz. muhammed'i ilgilendirdigine kani olmak icin on yargili, olgulara yuzeysel/toptanci bir bakis acisiyla hakkaniyetsiz bir sekilde yaklasmis olmak gerektigini, bunun da ateistin tek cikis noktasi olan akil ile tamamen ters dustugunu bir bir yine ahzab'in ayetleri uzerinden ortaya koyanlar da yine ayni kisilerce "cok uzun yaziyorsun yea" , "ya eger yapilan varsayimlardan en az bir tanesi yanlissa?" gibi ifadelerle aslinda bu kisilerin iddia ettiklerinin ve iyi bir ateistte olmasi beklenenin aksine, akli sureclerini duzgun calistirmadiklarini ispat eder sekilde itham edilmeye devam edecekler (bkz: #24130770).

    ahzab'in ozelinde elestiri getirlen diger bir konu da zaten yine burada (bkz: muhammed'in evlatlığının eşi ile evlenmesi/@anesthetized).
32 entry daha
hesabın var mı? giriş yap