216 entry daha
  • türk dil kurumu sözlükleri, 1945 yılına kadar "kemalizm türk'ün dinidir" ifadesine yer vermiştir. kemalist literatür içinde, mustafa kemal'i bir peygamber (hatta zaman zaman bir ilah ya da tanrı) olarak sunan metinler de yok değildir.

    princeton üniversitesi'nde görev yapan profesör şükrü hanioğlu'nun 13 kasım 2011 tarihinde sabah gazetesinde yayınlanan tarihselleştirilemeyen geçmiş, insanlaştırılamayan kurucu başlıklı yazısı, ilgili dönemdeki lider kültünü ele alır:

    --- alıntı ---

    atatürk için kullanılan "ulu," "yaratıcı," "yüce" benzeri sıfatların dinî referanslarının da bulunması, 1945 yılına kadar türk dil kurumu sözlüklerinde "din" kelimesinin mecazî anlamda kullanımına örnek olarak "kemalizm türk'ün dinidir" cümlesinin verilmesi tesadüfî değildir. bu dinselleşmenin toplumun eğitimli tabakalarında ciddî bir etki yarattığı şüphesizdir. cumhuriyet'in ilk yıllarında türkiye'yi ziyaret eden grace ellison'a bir maarif müfettişi tarafından yapılan "bizim peygamberimiz gazimizdir. biz o arabistanlı şahıs ile ilişkimizi sona erdirdik. muhammed'in dini arabistan'a pek uygundu; ama bize yaramaz" yorumu bu etkiyi yansıtan ilginç bir örnektir.

    --- alıntı sonu ---

    ek bilgi: sözlük yazarı tnhnkck, tdk sözlüklerinde "kemalizm türk'ün dinidir" ifadesinin din kelimesinin üçüncü ve mecaz tanımı olarak yer aldığını belirtti. (20 mart 2017)

    tema:
    (bkz: kemalizm/@derinsular)
1416 entry daha
hesabın var mı? giriş yap