205 entry daha
  • dün akşam ilk defa izledim bu filmi. eşim sağolsun, almış getirmiş bir yerlerden izle bunu kesin diye.

    böylesi bir film bir ingiliz'i , alman'ı etkiler mi bilemiyorum. sadece tarihe ilgisi olanların izleyebileceği bir filmdir belki. ama az da olsa tarihini bilen bir türk için kesinlikle çok şey ifade eder. etmeli de bence zaten.

    mustafa kemal'in yaptığı devrimlere din düşmanı, duruşuna diktatorya diyen bazı kesimler var. lafım onlara. siz dikta rejimi gördünüz mü hiç? şeriatın ne olduğundan hiç haberiniz var mı? sovyet rejimi altında yıllarca yaşayan biri ile sohbet ettiniz mi hiç?

    milyonlarca insan iran'daki şeriat rejimine karşı devrimden sonra mücadele verdi, binlercesi tutuklanarak idam edildi. onca mücadeleye rağmen molla rejimi'nin yumruğu altında kaldılar, kendi istedikleri gibi bir iran asla göremediler. belki de yıllarca daha göremeyecekler. kaç nesil molla rejimi altında daha ezilir belli değil.

    niye biliyor musunuz? onların hiçbir zaman bir mustafa kemal'i olmadı da ondan. bir ulusu ayağa kaldıracak bir iradeye sahip olamadılar. bu yüzdendir ki güçlü olan güçsüzü ezdi. insanları sindirmenin en kolay yolu şeriattı.

    bugün demokratik cumhuriyet rejimine sahipsek 'diktatör' diye adlandırdığınız insana borçlusunuz bunu kabul etseniz de etmeseniz de arkadaşım. istediğiniz kadar bağırın çağırın sallayın mustafa kemal'e; bugün analarımızın, nenelerimizin, kız kardeşlerimizin bir hayvandan daha öte bir değeri var ise bu mustafa kemal sayesinde işte.

    son olarak filmden şah'ın hayalinde kurup dile getirdiği ama gerçekleştiremediği bir ülküsü ile bitireyim belki o zaman daha iyi anlarsınız bazı değerleri;

    --- spoiler ---
    "..hayalimde atatürk'ün kurduğu demokratik bir cumhuriyet var."
    --- spoiler ---
254 entry daha
hesabın var mı? giriş yap