5 entry daha
  • 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı belediye kanununun 76 ncı maddesine dayanılarak hazırlanan "kent konseyi yönetmeliği"ne göre kurulan kent konseyleri çatışı altında, kadın meclisi ile birlikte kurulması zorunlu olan meclistir. kent konseyinin görev alanlarında, yönetişim anlayışına dayalı ve sürdürülebilir kalkınma içinde çeşitli toplum kesimlerinin kent yönetimine katkıda bulunmalarını, kaliteli ve yaşanabilir bir kentin yönetiminde aktif rol almalarını hedefleyen ve gönüllülük esasında oluşmuş ortak yapılardır.

    görevi gençlerin toplumsal yaşamdaki etkinliklerini arttırmak ve yerel karar alma mekanizmalarında aktif rol almalarını sağlamaktır.

    yerel gündem 21 ile birlikte 96 yılından itibaren kurulmaya başlayan meclisler, 2009 yılında belediyeler kanunu kent konseyleri yönetmeliği ile birlikte tam olmasa da yasal bir hale gelmişlerdir.

    eğer gençlik meclisi bir karar alırsa, bu karar önce kent konseyi yürütme kurulunda onaylanır. ardından belediye meclisinde ilk sıradan görüşülmek zorundadır!

    nüfusu 5bin'i geçen her belediyenin kent konseyi kurması zorunludur. bu kent konseyi'nin altında kadın ve gençlik meclisleri de kurulmalıdır. gençlik meclisi kurulurken "seçimli genel kurul" yapılır ve yerelde yer alan tüm gençlik kuruluşları, öğrenci temsilcileri, üniversite topluluk temsilcileri, siyasi parti gençlik kolları temsilcileri yer alarak meclis üyelerini belirler. henüz gençlik derneklerinin yaygın olmaması sebebiyle sadece kurumsal üyelere değil, bireysel üyelere de sahiptir. ilk örnekleri bursa, denizli ve diyarbakır'dır.

    çoğu yerelde zorunluluktan belediye başkanının mensubu olduğu siyasi partinin gençlik kolları tarafından kurulur. bir ilimizde gençlik meclisi başkanı'nın makam odası ve aracı vardır! onun dışında gençleri gönüllü işlere sevkeden, avrupa birliği gençlik projeleri ile uğraşan, aktif ve katılımcı gençlerden oluşurlar.

    en önemlisi meclisler hiçbir kişinin, zümrenin yeri değildir. başkan, eş başkan ya da yürütme kurulu sıfatları sadece gönüllülük tecrübesinden gelir. bu sıfatlar asla ast üst ilişkisinde kullanılmamalıdır!

    örnekler:
    http://www.ibbgenclikmeclisi.com/
    http://www.bursagenclikmeclisi.org/
    http://www.izmirkentkonseyi.org.tr/…k-meclisi-sayfa
    http://www.nilufergenclikmeclisi.org/
    http://kentkonseyi.denizli.bel.tr/…=genclik-meclisi
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap