17 entry daha
  • kedilerin gençlik hastalığı (feline panleukopeni), ölüm oranı en yüksek bulaşıcı, viral hastalıklardandır.

    hastalık yüksek ateş (40-41 derece), iştahsızlık, kilo kaybı ve depresyonla başlar. bu evrede tedavisine başlanan kedilerin bir kısmı kurtarılabilmektedir. ateşin düşük seyrettiği son evrelerde tedavisine başlanan hayvanların kurtulma şansı neredeyse yoktur.

    bu hastalığın tanınmasında, tipik panleukopeni duruşu yardımcıdır. kedi dört ayağını da karnında birleştirmiş, başını öne eğmiş, sırtını dikleştirmiş şekilde durur, tüyleri karışık ve dikleşmiştir. kesin tanı için hematolojik, biyokimyasal ve serolojik testler yapılmalıdır. kan testi sonucunda total lökosit sayısı 2000'in altında olan hayvanların yaşama şansı düşüktür.

    hastalık yüzünden bu kadar yüksek ölüm oranının görülme sebebi şiddetli dehidrasyon, gram negatif endotoksemi ve gelişen intravaskuler koagulasyondur.

    korunma için yavrular 8 haftalık olduğunda ilk aşıları, 12 haftalık olduklarında ikinci aşıları yapılmalıdır. yüksek bulaşma riski olan yerlerde, 16 haftalık olduklarında üçüncü kez aşılama yapılır. bundan sonra ise her yıl tekrarı şarttır.

    kedilerin gençlik hastalığı, daha çok yavrularda yüksek ölüm oranlarıyla seyrettiğinden yetişkin kedileri etkilemezmiş gibi bir izlenim yaratsa da, bu yanıltıcıdır. her yaştan kedi, bu hastalığa karşı risk altındadır. yetişkin hayvanlarda da aynı şekilde ölümcül seyreder.

    kedi aşılı dahi olsa, hasta hayvanlardan ve hasta hayvanların mama, su kaplarından, dolaştıkları yerlerden uzak tutulmalıdır.

    hastalığın tedavisinde dehidrasyonu ortadan kaldırmak için serum, destekleyici olarak vitamin ve antibiyotik uygulamaları yapılır.

    benim tavsiyem, hasta kedinizi klinikte veya hastanede bırakmayın. evde hayvana sıcak ortamı sağlamak ve özenli bakım uygulamak daha kolaydır. hayvanı sıcak, sakin bir odada gözlem altında tutun.
    her gün veteriner kliniğine götürüp ilaçlarını uygulatın. ayrıca her gün hayvanın mama-su kaplarını, bulunduğu odayı çamaşır suyuyla dezenfekte edin. (kartonda bakıyorsanız, kartonu değiştirin. kafeste bakıyorsanız, kafesi çamaşır suyuyla dezenfekte edip kurulayın. üzerine yattığı havlu, kumaş vb her gün değiştirin. gibi..) tedavi, iyi bakım ve temizlik haricinde yapılabilecek bir şey yok.
    ve her şey dört dörtlük yapılsa dahi, kedinin ölme ihtimalinin yüksek olduğunu unutmayın. elinizden geleni yaptıktan sonra, gerisi tamamen kedinin direncine kalıyor.
64 entry daha
hesabın var mı? giriş yap