2622 entry daha
  • araştırmadan bok atanların her aksiyonlarında göt olmaktan yorulmadıkları kulüptür.

    karadeniz takımları ve trabzonspor hakkında "matematiksel" bir çalışma:

    gökhan başakoğlu konu trabzonsporun şampiyonluk yaşadığı dönemlerden açıldığında bu başarıları çekemeyen ve dünden bugüne -

    --- spoiler ---

    trabzonsporun artık şampiyon olamayacağı- yönünde çıkarım yapmak isteyen bazı kulüp taraftarlarının sıklıkla ortaya attığı bir iddia vardır: “trabzonspor’un şampiyon olduğu dönemlerde 1. ligde çok sayıda karadeniz takımı vardı. bu takımlar trabzonspor’la oynadıkları karşılaşmalarda tabiri caizse trabzonspor’a -yatıyorlar- trabzonsporun şampiyonluk yolundaki rakiplerine ise aslan kesiliyorlardı. bu şampiyonlukların temelinde karadeniz takımlarından alınan puanlar vardır. şimdi ligde karadeniz takımları bulunmadığından trabzonspor da artık o kadar kolay şampiyon olamaz”

    biz de üşenmedik; “gerçekten de karadeniz takımlarının kıyaklarıyla mı şampiyon olmuşuz acaba” diyerek bu iddiayı araştıralım dedik.

    ilk şampiyonluğumuzu kazandığımız 1975-76 sezonundan son şampiyonlugumuzu kazandığımız 83-84 sezonuna kadar geçen 9 sezonda artvin’den bolu’ya kadar tüm karadeniz takımlarıyla ve oynadıgımız maçların bir istatistiğini çıkardık.

    istatistik 1: bu dönemde ligde zonguldakspor’la 18, boluspor’la 16, orduspor’la 14, samsunspor’la 8, giresunspor’la 4 ve rizespor’la da 4 kez maç yapmışız. yani toplamda karadeniz takımlarıyla 64 maç yapmışız. bu maçlarda toplam 35 galibiyet, 21 beraberlik ve 8 mağlubiyet almışız…
    aynı dönemde 3 istanbul takımı ile yaptıgımız 54 maçta ise 25 galibiyet 22 beraberlik ve 7 mağlubiyet almışız.. bu 9 sezonda fenerbahçe’ye karşı 18 maçta 2 kere, beşiktaş’a karşı ise 18 maçta sadece 1 kere mağlup olmuşuz. aynı dönemde zonguldakspor’a 18 maçta 3 kez, boluspor’a ise 16 maçta 2 kez mağlup olmuşuz. yani eğer karadeniz takımları trabzonspor’a “yattı” deniliyorsa bu istatistiklere göre fenerbahçe ve beşiktaş onlardan daha fazla “yatmış”lar trabzonspor’a…

    istatistik 2: bir de trabzonspor’un şampiyon olduğu sezonlarda karadeniz takımlarından kazandığı puanlara ve aynı sezonlarda şampiyonluk yolundaki rakiplerinin karadeniz takımlarından kazandıkları puanlara bakalım:

    1975/1976 sezonu
    1.trabzonspor karadeniz takımlarından kazanılan 11 puan
    2.fenerbahçe karadeniz takımlarından kazanılan 13 puan

    1976/1977 sezonu
    1.trabzonspor karadeniz takımlarından kazanılan 15 puan
    2.fenerbahçe karadeniz takımlarından kazanılan 14 puan

    1978/1979 sezonu
    1.trabzonspor karadeniz takımlarından kazanılan 13 puan
    2.galatasaray karadeniz takımlarından kazanılan 12 puan

    1979/1980 sezonu
    1.trabzonspor karadeniz takımlarından kazanılan 9 puan
    2.fenerbahçe karadeniz takımlarından kazanılan 6 puan

    1980/1981 sezonu
    1.trabzonspor karadeniz takımlarından kazanılan 10 puan
    2.adanaspor karadeniz takımlarından kazanılan 9 puan
    3.galatasaray karadeniz takımlarından kazanılan 11 puan

    1983/1984 sezonu
    1.trabzonspor karadeniz takımlarından kazanılan 9 puan
    2.fenerbahçe karadeniz takımlarından kazanılan 10 puan

    eğer diğer karadeniz takımlarının trabzonspor’a “yattığı” iddia ediliyorsa, yukardaki istatistiklere bakarak en az bizim kadar şampiyonluk yolundaki rakiplerimize de “yattıklarını” söyleyebiliriz…

    istatistik 3: başka bir istatistik olarak bu 9 sezondaki oynadığımız maç sayısı 280, toplam maglubiyet sayımız 35. karadeniz takımlarına 64 maçta 8 kez mağlup olmuşuz. yani mağlubiyet oranımız 1/8. istanbul takımlarına 54 maçta 7 kez mağlup olmuşuz. mağlubiyet oranımız yine yaklaşık 1/8. diğer tüm takımlarla oynadğımız 162 maçta da 20 kez mağlubiyet almışız. bu takımlara karşı da mağlubiyet oranımız yine yaklaşık 1/8.

    sonuç olarak istanbul takımlarına karşı olan performansımızla, karadeniz takımlarına karşı performansımız arasında, hatta ligdeki diğer rakiplerimize karşı performansımız arasında da neredeyse hiç fark yok… ligdeki bütün rakiplerimize karşı ezici bir üstünlük kurarak 9 sezonda 6 kere şampiyon 3 kere de ikinci olmuşuz.

    özetle karadeniz takımlarının trabzonspor’a “yattığı” iddiası tamamen bir safsata olup hem onuruyla mücadele eden karadeniz takımlarını lekelemek hem de trabzonsporumuzun başarılarını gölgelemek amacı taşımaktadır.

    tüm trabzonsporlular bu tip iddialarda bulunanların gözüne bu istatistikleri sokabilirler…

    --- spoiler ---
11591 entry daha
hesabın var mı? giriş yap