138 entry daha
  • facebooku nasıl ve ne amaçla kullandığınıza bağlı olarak değişmekle birlikte, internet üzerindeki en kayda değer yeniliklerden biri. yalnız asıl etkisinin ortaya çıkmasına henüz zaman var.

    henüz facebookun, hatta genel anlamda internette bıraktığımız tüm izlerin ne ifade ettiği konusunda bir fikrimiz pek yok gibi geliyor bana. bunun olması doğal çünkü hiç taranmamış bir bölgede yol alıyoruz. şu anki profilinizde paylaştıklarınızı torununuzun torununun bundan 150 yıl sonra okuyabileceğini düşünmek insana garip bir his veriyor. tüm o yazdığınız durum güncellemeleri, paylaştığınız şarkılar facebook veritabanında kayıtlı. hem de sonsuza kadar. profili kapatmadığınız sürece de var olacaklar.(facebook silmekten yana bir politika değişikliğine gitmezse, ki timeline olayıyla aslında bunun tam tersi niyeti olduğunu gösterdi.)

    şimdi düşünüyorum da şu an elimdeki olanaklar bundan 40 veya 80 yıl önce babamın, annemin ya da onlardan önceki aile üyelerinde olsa, şu an belki de rahmetli dedemin facebook profiline tıklayıp zamanında ne yiyordu, ne içiyordu, ne dinliyordu, hangi olaylara, hangi savaşlara nasıl tepkiler verdi görebilecektim. oysa şu an onunla ilgili geride kalan görünür izler son derece cılız.

    timeline'ın ileri aşaması olarak ilerde belki aile ağacı tarzı bir şey oluşturulur. ki bu tarz bir şeyi bu aralar excelde yapmayı düşünüyordum. şu an facebookta insanların kanlı canlı paylaşımları, tepkileri, mutlulukları ve hüzünleri ile yıllar içerisinde oluşmuş profiller mevcut. bunları onların da onayı ile birleştirmek de bundan sonraki bir adım olabilir facebook için.

    tüm bunlar için tek şart: facebook ve de timeline'ı amacına uygun bir şekilde kullanmak.
275 entry daha
hesabın var mı? giriş yap