2 entry daha
  • kalka nehri savaşı olarak da bilinen mevzular bütünü.

    31 mayıs 1223'te kalka nehri yakınlarında moğollar ile kiev granddükalığı, galiçya knezliği, çernigov knezliği ve kumanlar ittifakı arasında gerçekleşen savaş.

    moğollar her sene yaptıkları sürek avından uyarladıkları taktiklerini bu savaşta da denemişler ve başarılı olmuşlardır. basitçe özetlersek eğer bu taktik rakibe bir gösteriş harekatı düzenlemek ve ardından düzenli bir şekilde geri çekilip düşmanı çember içine almaktır. işte bu sebepten ötürü moğollar 8 gün boyunca rus-kuman ittifakından kaçar gibi görünüp kendi ordularından daha kalabalık olan müttefik ordusunu kalka nehri kıyılarına çekti.

    savaşın olacağı gün zaten sisliydi, ama moğolların yaktığı neft sisi iyice yoğunlaştırmıştı. 20bin kişilik moğol ordusu en aşağı 40bin kişilik ve büyük bir mallık yapıp sisin içerisinde ilerleyen müttefik ordusunu çembere aldı ve kesin bir zafer kazandı. bu arada rivayetlere göre ortalama bir moğol süvarisi dakikada 6 ok atabilirmiş. gariban ruslar sisin içerisinde moğolları bulana kadar adamların ok hedefi oldular.

    bozkır yasasına göre soylu kişilerin kanlarını akıtmak günah olduğundan esir alınan 2(3te olabilir, hatta bir ihtimal 4; ama 3 olması lazım hatırlamıyorum) rus knezi bir sandığa tıkıldı, ki bu sandığın üzerinde cebe ve subudey zaferlerini kutluyorlardı. tabii knezlerin bu mütevazı saygı gösterisinden ne derece hoşnut olduğu ayrı meseledir. yine de kültürler arası diyalog alışverişi ve bozkır kültürünü dış dünyaya tanıtma açısından olumlu bir hareket olabilir.

    zaferden sonra macaristan ve polonya yolu moğollara açılmıştır. burada da cebe ve sübedey zekalarını konuşturacaklardır, ama o da ayrı entry konusu.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap