9 entry daha
  • şu anda aktif olanlar arasında güvendiğim sadece iki tanesi vardır. bu güvenme de bir dümenlere karışacaklarından çok düzgün maç yönetebilme durumuyla alakalıdır. türkiye'deki hakemlerin çok büyük bir kısmının kasıtlı olarak bir kısım yanlı kararlar verdiklerini düşünmüyorum. adamların kaliteleri bu kadar. hemen her zaman yanlış kararlar verip skora etki edebiliyorlar. tabii bunlar bir derbiye veya büyük bir takımın maçına denk geldiğinde hemen "aha bilerek yaptı" oluyor. halbuki adamın kapasite belli, zaten genel olarak kötü maç yönetiyor.

    kaldı ki bizim gördüklerimiz bir de bütün ülkenin seçilmiş hakemleri, süper ligte maç yönetiyorlar sonuçta. 29 aralık'ta 2012 yılındaki fifa kokartlı türk hakemleri belli oldu:

    fırat aydınus, cüneyt çakır, hüseyin göçek, halis özkahya, tolga özkalfa, bülent yıldırım ve yunus yıldırım

    7 kişi. düşün yani, her yıl binlerce maç yapılıyor bir sürü ligte. yüzlerce hakem var. ama senin fifa kokartı takabilen hakem sayın 7. hatta fifa.com'da hala bülent yıldırım görünmüyor.

    bu durumu diğer ülkelerle şuradaki listeye göre karşılaştırırsak:

    burkina faso'nun fifa kokartlı 5 orta hakemi,

    bulgaristan'ın 6,

    suriye'nin 6,

    venezuela'nın 6,

    ekvator'un 7 orta hakemi var fifa kokartlı.

    biliyoruz ki türk hakemlerine öyle deli maçlar da verilmiyor uluslar arası arenada. euro 2012'ye giden tek türk cüneyt çakır. şimdiye kadar en yüksek seviyede maç yöneten türk hakemi ahmet çakar, o da şampiyonlar ligi yarı finali yönetti. (bunun uefa olduğunu biliyoruz. örnek verdik)

    yani biz adamlara kızıyoruz da adamların kapasite belli, olay belli. arada belki kötüniyetliler vardır ama ellerinden geleni yaptıklarını düşünüyorum.

    ha, en başta 2 tanesine çok güvenirim demiştim. bunlar da cüneyt çakır ve fırat aydınus. bence bu iki hakem oyunu kontrol etmesini bilen, gerektiğinde avantajı kullanarak oyunu akıcı hale getiren, tansiyon yükseldiğinde çok yerinde müdahalelerle futbolu futbol gibi izlememizi sağlayan üst düzey hakemler. ancak bu iki hakemle diğer hakemler arasında maalesef çok fark var. diğer fifa kokartlılarla bile.

    neyse zaten türk futbolu şike mike derken reputation olarak çok rezil bir yerde. acınası bir durumda. football manager'da bile 2.5 - 3 reputation'dan başlıyor. toplam 5 yıldız olduğunu göz önüne alırsak çok bile vermişler.
131 entry daha
hesabın var mı? giriş yap