7 entry daha
  • en gıcık olduğum fiziksel tanımlama klişesi, birinin fiziksel güzelliğini tanımlamam isteniyorsa hayatta kullanmam.

    eli yüzü düzgün ne lan? eli yüzü düzgün demek, sade suya çorba gibi bir şey, karakteristik bir özelliği olmayan, insanda hiçbir iz bırakmayan, "güzel desem hiç değil ama çirkin bile değil" demek; zira çirkinin bile bir ayırt edici özelliği var demek, insanın aklında kalıyor demek.

    bence bir insanı tarif ederken çirkin denilmesi daha iyidir, hem daha dürüsttür, hem daha normaldir; çünkü herkes güzel olmak zorunda değildir. insanlar fiziksel güzelliklerini kendileri belirleyemiyor, farkında mısınız? çirkin birine çirkin demekten imtina etmek demek "çirkinliği utanılacak bir şey olarak görmek" demektir; "çirkin olmak öyle kötü, öyle utanılası bir şey ki, onun yerine çirkin demedim, eli yüzü düzgün dedim" demektir.

    ben böyle düşündüğüm için birisi çirkinse "evet çirkindir" diyebilirim, zira fiziksel olarak güzel olmaması, benim bir insanı arkadaşım olarak görmeme engel değildir. insanları güzellik-çirkinlik kriterine göre arkadaşlığa seçmiyoruz biz burada..

    yok arkadaşım da değilse, ekstra "yalandan kibarlık yapayım da ne düşünceli bir kadın olduğumu görsünler" demem, direkt "bence bu kız çok çirkin" derim.

    ha siz, eğer bu kalıbı, güzelliğini hakikaten, hiç bir koşul altında yadsıyamayacağınız, derecesi değişmekle beraber herkesçe güzel bulunacak birini hafifsemek amacıyla "eh işte eli yüzü düzgün" diyorsanız, gerçekten öyle düşünen biri olma ihtimaliniz, yoktur diyemem ama, bence çok azdır. yüksek ihtimalle, kibarlık peşinde de değilsiniz, kıskançsınızdır ya da "herkesin çok beğendiğini bile beğenmem, karizmam karizma katarım" yolunu tutmuşsunuzdur.

    ben bu lafı kullanmam, kullanana da pek iyi gözle bakmam, kibarlık adı altında "herkesin güzel olması gerektiğini düşünen biri" ya da "kıskanç biri" olabileceğine dair şüphelerini aklımın bir kenarında bulundururum.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap