2 entry daha
  • 2011 editi: "aleviliğin", alevilerin kendi arasında bile geçerli, sistemik, sabitlenmiş bir tanımı mevcut olmadığından bu tip farklar konusunda benim vurguladığımın tersi yöndeki tespitleri doğrulayacak aleviler, bu alevilere ait görüşler mevcuttur, olabilir. şimdi silinip gitmiş bazı boş ve söylediklerinden çok, yaklaşımı sakat entrylere cevap yetiştirme derdi yüzünden gereksiz bir polemik üslübu ile ifade edilmiş görüşlerimi koruyorum. bu görüşleri doğrulayacak alevi kitle ve söylemsel yapı mevcuttur. ancak bu görüşler; görüşlerin tersini "kafir aleviler" modunda iddia eden yobaz bir sünniyi veya "aleviyim ve müslüman değilim", "alevilik islamın dışındadır" diyen ateist aleviyi hizaya getirmek, "hakikati göstermek" gücünde değildir. insanlar kendilerini, başkalarını istedikleri gibi görüp tanımlayıp, galip gelmesi ve genel-geçer olması imkansız, "yaygın tanımın içeriğini değiştirme" adını verdiğimiz siyasi/sosyal mücadeleyi vermekteler. yani "sünni nedir", "müslüman nedir", "alevi kime denir?"i tanımlamada otorite sahibi olma mücadelesi. bu tanım kavgası içinde ve alevilik özelinde, benim özel bir siyasi gündemim tavrım yok, sonuçla çok ilgilenmiyorum sadece izliyorum diyeyim.
    ---------------------------------------------------------------
    alevilerin, "bazı sünnilerin" kendilerine has zannettikleri ibadetler konusundaki yaklaşımından habersiz cahilce sallamalara konu olmuş bir kategori. aleviliğin fikriyatında geleneksel-bilinen şekliyle namaz kılmaya yönelik hiç bir itiraz, alternatif ibadet şekli yoktur. bir alevi inancıyla çelişmeden beş vakit namaz kılabilir. ancak gelenkesel olarak namaz aleviler arasında yaygınlaşmamıştır (sünniler arasında namazın geleneksel-toplumsal olarak performe edilen bir etkinlik olması gibi). alevi köylerinde cami yoktur, ancak cemevi adı verilmiş hayali binalar da mevcut değildir; çünkü aleviler osmanlı zulmünden can havliyle kaçmış, en verimsiz toprakların olduğu dağ köylerine yerleşip, kendi başlarını sokacakları bir damı ancak inşa edebilmişlerdir. ancak az sayıdaki bazı köylerde dedelerin faaliyet gösterdiği tekkeler bulunur ki sünni tarikatlerin kendi tekkeleleri de anadolunun her yerinde mevcuttur. bu durumun "müslümanın tersi, değillemesi olarak alevi" adlı sallama uydurma paradigmadaki cami-cemevi şeklindeki hayali zıtlığı destekler bir yanı yoktur.

    alevilikte ve onun ibadetler konusunda tek referansı olan şiilik ve caferilikte*, ramazan orucu sanıldığının aksine aynen kur'an'da yazdığı şekliyle ve de sünnilerin sadece kendi inançları sandıkları biçimde farzdır. caferi fıkıh alimleri muharrem ayında peygamber ailesinin katli nedeniyle yas amaçlı oruç tutmanın müstehap olduğunu görüşündedir, ve aleviler ehl-i beyt sevgisinin yansıması olarak bu ayda oruç tutarlar.

    şimdi bazı sivri zekaların, sünniler tarafından tarih boyunca her türlü zulme, iftiraya ve dışlamaya maruz kalmış alevilerin içindeki bazı cahillerin, yüzlerce yıllık travmanın etkisinde sadece toplumsal veya gelenkesel olarak yabancı oldukları için* "bizim namazımızı hz. ali kılmış vs." demelerini işte alevilik şeklinde lanse etmeleri, kaç yüzyıldır devam eden sistematik iftira ve karalamanın fırsatçı bir örneğidir. günümüzde şehre göç etmiş esasen derdi alevilik veya sünnilik olmayan dinle ilişkisi zayıfladığı için aleviliğin özü konusunda atıp tutan bir çok alevi aydının alevilik konusundaki yorumları da aynı doğruluk ve iyi niyet yoksunluğuyla aleviliği olduğundan farklı fantastik, egzotik şaman dini gösterme çabasını içerir.

    bu uzun konuda söylenecek pek çok şeyden biri de envai çeşit sünni tarikat akla hayale gelmedik ayinler, zikirler ve dans figürleriyle kendilerine has ibadetlerini yaparken imanda derinleşen süper evliyalar olarak görülürken, inançlarını anlatan ilahileri saz eşliğinde söylüyor diye alevilerin "aha cem yapıyorlar, işte bunlar namaz kılmaz büyle çalıp söylerler, sapıklar" şeklinde karalanması da bir kısım bağnaz sünni kitlenin yüzyıllar süren akıl hastalığı, toplumun tanımadığı-dışladığı bir kısmını sapkın ve kirli ilan ederek kendini vicdanen iyi hissetme çabasıdır.
35 entry daha
hesabın var mı? giriş yap