4 entry daha
  • her ne kadar caz icra ettikleri söylense de, janr hengamelerinden çıkan sonuçların ne kadar güvenilir olduğunu sadece tarihin tozlu sayfaları aracılığıyla değil, aynı zamanda içinde bulunduğumuz zamanda etrafımıza bakmak suretiyle de görebiliyoruz. işte o müziği janrlara yıkmanın estetik teoride ne kadar ipe sapa gelmez bir olay olduğunu tekrardan idrak ediyoruz. grubun enstrümental düzenlemelerini membran kulaklarından geçirmelerinin akabinde ortaya koydukları sonuçları kendi membran kulaklarımızdan geçirerek. night walks gibi kendi önlerine attıkları en büyük engeli bir kenara bırakın -- bu albümün her desibel düzlemine vurulan dökümü, kendileri de duyduklarında farketmiş olmalarının hayli muhtemel olduğu üzere, yaratıcılığa ve tüm sanatsal çıktıların ve estetik olgularının çıkış noktasının basit bir taklit olmadığına olan inancı hayli artırıyor. güzel demenin zor olduğunu, güzelin derinlerde olduğu gibi bir argümanın ortaya atılışının tecessümü bu gruptur herhâlde.

    bir şeyin güzel olduğu ilk defa ne zaman "belirtilmiştir" veya neden bir şeylerin güzelliğinden her daim bahsediyoruz? bu soruların cevapları çok kestirme bir yoldan metafiziksel bir insan doğasının varlığı üzerine tartışmaya götürebilir bizi, fakat bu kestirmeyi almadan yine farklı bir basit cevapla; çünkü bunun zorunluğunu hissediyoruz, derdim. güzelliğin anlaşılabilir mi, yoksa sezilebilir mi olduğuna dair bir tartışma da yaratabiliriz buradan, çok basit şekilde. fakat, egzintasiyalist bir yaklaşımla, asla bunun cevabını veremeyecek olmamız ve buna cevap verebilmenin çabası içinde olmamız asıl fark yaratacak şey olarak karşımıza çıkabilir. burada da eğer bir öz var ise, bunu her daim ıskalamaya kendimizi koşulladığımızı yadsıyamayız elbette.

    hidden orchestra bu sorulardan herhangi birine cevap vermiyor müziğiyle elbette, fakat bu soruları tekrardan sordurup bir cevap arayışı içine sokuyor. kendilerini ayağımın dibine gelmişler iken, hayat amaçlarından ve iyi bir yaşam olarak tanımlanabilecek ömür zarfının içinde bulunan "güzel"i hayata eklemleme adına yaptığım işlerin bizzat bu güzeli bizzat hissetmemi engellemiş olmasından dolayı (şair burada sınavlardan dem vuruyor) gidemedim. fakat, ekşi sözlük gibi bir mecrada kendileri hakkında bir şeyler okuyabilmiş olmak beni hayli sevindirdi.
24 entry daha
hesabın var mı? giriş yap