136 entry daha
  • işbu entry snowboarda yeni başlayacak sporsever bünyelere hitaben yazılmıştır.

    biraz kartalkaya özelinde olsa da yazacaklarım snowboard deneyeceklere bir nebze olsa faydalı olacaktır.

    ekipman: eğer gerekli ekipmanlarınız yoksa kartalkaya yolunda (aşağıda) ekipman kiralayabileceğiniz yerler mevcut. board alırken kesinlikle ayağınıza tam oturan bir ayakkabı seçin. size hangi yöne kaydığınız sorulacaktır eğer bilmiyorsanız ve ilk defa deniyorsanız sağ, sol diye sallamayın sizi itip hangi ayağınza ilk bastığınızı ve hangisini dominant ayağınız olduğunu anlayıp size yardımcı oluyorlar. ki bu çok önemli bir konu. board kirası aşağıda 40tl/günlük yukarıda ise 60/tl civarı. boardalar biraz ve yıpranmış oluyor. olabilidğince iyi bir tanesini edinmeye çalışın. diğer ekipmanlar, gözlük, eldiven , pantolon ve ceket. aldığınız ekipmanları üşenmeyip deneyin. keza benim ceketimin cep fermları bozuktu ve birşey koyamadım. gözlük çok sık takarasınız bölgesel amele yanığına maruz kalmanız kaçınılmaz olacaktır. bunların da yukarıda kiraları biraz daha tuzlu. içinize çok kalın şeyler giymeyin rahatsız edebiliyor. alt yedek almakta fayda var çünkü karda oturduğunuz zaman hissetmesinz de iyice ıslanabiliyorsunz ve sonra sizi rahatsız ediyor.

    ders: özel ders almak biraz size kalmış birşey. çok şey beklemeyin ama alırsanız da faydasını görürsünüz. kartalaya'da saati 120 tl civarı. ilk dersin sonunda biraz hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. biz 2 kişi ders alıp 2 kişi ders almadık ve bir saat sonrasında biz bol bol denediğimiz onlar ise temel dersleri aldığı için daha öndeydik. ama ikinci dersin sonunda onların slalom yapması daha kolay oldu. eğer iyi bir snowboardcu arkadaşınız varsa o size yardımcı olabilir ama yoksa ders alın derim en azından 2 saat. ve gider gitmez ders için kayıt yaptırıp dersleri ardışık ve erken saatlerinde alırsanız günün geri kalanı sizin için daha zevkli geçecektir. gitmeden önce snowborad tutorial tarzı videoları izlerseniz sizin için bir nebze de olsa faydalı olacaktır.

    telesiyej/teleski: skipass ile bu hizmetlerden faydalanabilirsiniz. turla gitmenin en büyük avantajı da bu konuda. genelde turlar skipass temin ederler. normalde fiyatı 75tl/günlük (kartalkaya'da). boarla telesiyej kullanmak ilk etapta biraz zor olabilir. sizi çeken halat bazen boşta kalıp ardından fazla kuvvet uygulayabiliyor. ilk seferinde düşebilirsiniz ama çekinmeyin herkes düşüyor. birkaç deneme sonrasında rahatlıkla yukarı çıkacaksınızdır. arkada kalan ayağınız çıkarırsanız sizin için bir nebze daha kolay olabilir. (not: buradan telesiyejin çıkışında boardunu düşürüp arkasındaki 4 kişiyi streak yaparak düşüren arkadaşımı bir kez daha saygıyla anıyorum. iyi hareketti.) teleskinin bacağınız arasına aldığınız silindir kısmı canınzı biraz yakabiliyor çok kasmamak rahat bırakmak bünyeyi daha iyi.

    pistler/parkurlar: eğitim pistinde başlayın ama bir süre sonrasında easy/medium zorluk seviyesindeki pistlere geçmeniz sizin faydanıza olackatır. çünkü günü birlikçilerin de gelmesiyle çok kalabalıklaşıyor ve insanlar bol bol düştüğü parkur da kısa olduğu için bir yerden sonra sıkabiliyor. telesiyej sırası da cabası. bazı parkular ilk etap da board için (eğer slalom bilmiyorsanız) çok uygun olmayabilir. çok gaza gelip kendinizi riske atmayın. medium pistlerler de eğim artığı için daha hızlı kayıyorsunuz eğer hızınızı çok kontrol edemiyorsanız buralarda düşünce canınız biraz daha yanabiliyor.

    konaklama: oteller fena değil ama dağ oteli olduğu için muazzam bir konfor veya büfe beklmeyin. ama yeterli seviyede. zaten akşam pestiliniz çıkacağı için çok birşey aramayacaksınız.

    yeme/içme: oteller genellikle sabah/kahvaltı hizmet veriyorlar. yanınızda soğuk sandwich, çikolata tarzı şeyler götürmenizi öneririm. eğer çok ara vermeyip bol bol kaymak istiyorsanız çok kullanışlı oluyorlar. ekonomik olması da cabası. keza sucuk ekmek 25 tl ve birşeye benzemiyor, sırası da bonusu.

    snowboard: düşmekten çekiniyorsanız, canınız çok kıymetliyse size göre olmayabilir. düşmekten çekinmeyin, keza eğitim pistinde herkes düşüyor. başkalarını da düşürebilirsiniz bu da gayet doğal. bol bol deneyin, ilk başta hızlı kaymaktansa kontrollü kaymayı öğrenmeye çalışın arkadaşlarınıza nerede hata yaptığınız sorun ve tekrar tekrar düşmekten sıkılmayın. ama düşüşleriniz birşeye yarasın, hatalarınızı öğrenip düzeltmeye çalışın aksi taktirde sadece kıçınıza işkence yaparsınız. eğer kalabalık (4,5) kişilik arkadaş grubuyla giderseniz hem daha fazla zevk alırsınız hem de daha erken öğrenebilirsiniz. ama arkadaşlarınızla yakın seviyede kaydığınıza dikkat edin. yoksa onlar kaymak için zirveye çıkarken siz eğitim pistinde takılmak zorunda kalabilirisiniz veya tam tersi de olabilir. düşerken elinizin, bileğinizin üzerine düşmemeye çalışın. bileğiniz zedelenebilir veya kırılabilir bile. pazar günü kar ambulansı bol bol çalıştı ama bu sizin gözünüzü korkutmasın. talihsizlikler heryerde olabilir. ilk gün düşüşleriniz çok can yakmasa da akşam odaya gidip oturduğunuz zaman kıçınızdan gelen sinyaller size ertesi gün için sinyaller veriyor. ertesi gün acısı daha fazla sürüyor ve hamlıyorsunuz.

    sonuç olarak son derece zevkli bir spor/aktivite kartalkaya istanbul'a 4,5 saat ankaraya ise 2 saat civarı haftasonu kaçamağı olarak gidin derim. sezon mart sonu nisan başı gibi bitiyor. şubatın 2. yarısı fiyatlar düşüyor martta ise sezona göre yarı yarıya oynayabiliyor. snowbreaklere denk gelmemeye çalışın. eğlenmeye gidin, herşeyden zevk almaya çalışın ve en ufak aksilikte moralinizi bozmayın.

    sağlıcakla kalın. iyi eğlenceler...
286 entry daha
hesabın var mı? giriş yap