• inşaat mühendisleri odası genel merkezi'nde çalışırken haksız şekilde işten çıkarılmış ve çalıştığı süre boyunca aşağılama ve hakaretlere maruz kalmış bir emekçidir. işini geri almak adına direniyor, bizleri de bu direnişte onunla dayanışmaya davet ediyor:

    http://canselmalatyalidirenisi.blogspot.com/

    merhaba,

    benim adım cansel malatyalı. bundan 4,5 yıl önce inşaat mühendisleri odası genel merkezi’nde işe başladım. görevim temizlik ve çay servisi yapmaktır. 31 ocak 2012 tarihinde elime tutuşturulan bir kâğıt parçasından oda yönetim kurulu kararıyla “performans yetersizliği nedeniyle” işten atıldığımı öğrendim. evli ve iki çocuk annesiyim. kocam emekli olmasına rağmen ostim’ de çalışıyor. ben de ailemin geçimini sağlamak için çalışmak zorunda olan bir emekçiyim.

    her gün mesaime işe başlama saatinden erken gelerek özveriyle çalışmama rağmen “oturma gruplarının gelişigüzel bir şekilde bırakılması, lavabo etrafındaki duvarların üzerindeki lekelerin çıkarılmaması, çay servisi yapılmaması” gibi uydurma bahanelerle 3 defa yazılı savunmam istendi. kabul etmediğim, fakat geçmiş günlere ait olduğu için kanıtlayamadığım bu uydurma bahanelerde ısrar ettiğim gerekçesiyle işten atıldım.

    sizlere anlatacaklarım işten atılmamın kayıtlarda olmayan gerekçeleridir. maruz kaldığım baskılara, onursuzca aşağılanmalara ve hakaretlere bugüne kadar işimi kaybetmemek için hep boyun eğdim. şimdi işimi geri almak için direnen bir emekçi olarak başta genel merkez yöneticisi züber akgöl olmak üzere bana bu zulmü yapanların karşısına dikileceğim ve sizlerden destek istiyorum.

    1-) yönetim katındaki tuvaletin personele yasaklanması: imo genel merkezi’nde 8.kat yönetimin bulunduğu ve benim sorumlu olduğum katlardan birisidir. bir gün züber akgöl bu katta birlikte çalıştığım sekreter arkadaşa buradaki tuvaletin personel tarafından kullanılmayacağını söylemiş. bu uyarıdan sonra ben de, sekreter de tuvaleti kullanmadık. yönetim katında işleri olan arkadaşlar geldiğinde bazen tuvaleti kullanmak isteyenler oluyordu. biz de uyarıyorduk. tam hatırlamıyorum ama birkaç hafta sonra sekretere bağırıldığını duydum. çay ocağından çıktığımda züber akgöl’ün sekreterin üzerine yürüdüğünü ve bize tuvalet yasağıyla ilgili söylediklerini inkâr etmeye çalıştığını gördüm. sonrasında odasına gidip beni çağırdı ve bana cevap verme imkânı tanımayıp sürekli bağırarak dedikodu yapmakla suçladı. ertesi gün bana artık 8. katta çalışmayacağım, 6. katta görevli olduğum söylendi. suçsuz olduğum halde tuvalet yasağı dışarıdan duyulduğu için bana ceza kesilmişti.

    2-) öğle yemeğini imo lokalinde yemeye zorlama: bir sene öncesine kadar bütün personele sosyal hak olarak yemek ücreti veriliyordu. öğle yemeklerini personel ister imo’ nun işletmeye verdiği lokalde, ister dışarıda istediği bir lokantada yiyordu. sonra görüşümüz alınmadan yemek paralarımızın kesilerek lokale yatırıldığı bildirildi. bu tutuma tepki olarak yemeğe inmedim. aradan çok geçmedi çağırıldım ve huzursuz edici bir şekilde neden yemek yemediğim soruldu. ben de rahatsızlığım var diyerek yemeklerin dokunduğunu paramın iadesini talep etmediğimi söyledim. sonrasında 3 defa daha çağrıldım ve her defasında aynı cevabı verdim. yemeğe inmezsem işten atılacağıma dair arkadaşlarımla haber gönderilmesine rağmen inmedim.

    3-) çay ocağına kapı yapılması ve mutfaktan çıkışın yasaklanması: benim mutfak diye oturduğum yer yangın merdivenine geçişin olduğu 2 metre uzunluğunda, 1 metre genişliğinde bir yerdi. hem 6. katta hem de 8. katta mutfaktan çıkmam yasaktı. dışarıya açılan acil çıkış kapısı mutfakta olduğu için personel sigara içmek için sürekli mutfağa geliyordu. sonrasında sigara dumanından rahatsız olunduğu gerekçesiyle mutfağa kapı yaptırdılar ve kapının sürekli kapalı kalması gerektiğini ve benim oradan çıkmayacağımı söylediler. mutfak dışındaki işlerle uğraştığım saatler dışında bütün günüm bu daracık yerde sinir harbi içerisinde geçiyordu.

    4-) diğer çalışanlar ve misafirlerle görüşmenin, telefonla konuşmanın kısıtlanması: 8.katta kendi telefonumuzla konuşmamız ve misafirlerimizin gelmesi istenmiyordu. bu tip durumlarda agresif hareketler içine giriliyor, sürekli tedirginlik veriliyordu. kardeşlerim ziyaretime geldiklerinde bile birer bardak çaylarını içtikten sonra kalkmaları gerektiğini söyledim, çünkü tedirginlik yaşıyordum.

    5-) aşağılama ve hakaretler: genel merkeze ziyarete gelen insanlara çay servisini ben yapıyordum. bir gün benim de tanıdığım dört erkek misafire çay servisi yaparken merhabalaştığım sırada züber akgöl bana o insanların yanında “sen de herkesi tanıyorsun, damgalı eşek gibisin” diye hakaret etti. o an neye uğradığımı şaşırdım ve o gün kendime gelemedim. çıkıp gitsem ekmeğimdi, çalışmak zorundaydım. iki tane çocuk büyütüyordum. her şeye gözümü kapatıp devam ettim.

    6-) diğer çalışanlar aracılığıyla baskı yapılması: çalıştığım 4,5 yıl içerisinde 1 defa personel toplantısı oldu. amacın güya şikâyetlerimizi, rahatsızlıklarımızı dile getirmemiz olduğu söylendi. ilk konuşma yönetim kurulu tarafından yapıldı. sonrasında personel amiri “çalışırsanız böyle çalışırsınız, çalışmazsanız kapı orada paşa gönlünüz bilir” dedi. çalışanları işsiz kardeşimizle, arkadaşımızla tehdit ediyordu. yönetim bu gibi durumlarda kendi doğrudan söylemediklerini bazı personeller aracılığıyla iletirdi.
    işten atılma sebebim işlerimi yapmadığımdı. oysa uzunca bir süre iki kişilik çalışmıştım. ama yine de eleştirilmeden bir gün geçmiyordu. içeride çifte standart vardı, yemek param keyfi olarak kesilmişti ve yemek hakkım elimden alınmıştı, sürekli psikolojik şiddet vardı, 8.katta tuvalete girmek yasaklanmıştı, mutfağa kapı yaptırılmış çalışma alanım iyice daralmıştı, üzerime iftira atılıyordu. bunlara rağmen direniyordum. çünkü çalışmak zorundaydım. iki çocuk annesiyim. geleceğim, emeklilik hakkım keyfi bir şekilde elimden alındı. devletin biz çalışanların elinden aldıkları yetmiyormuş gibi bir de çalıştığımız kendi kalelerimiz bildiğimiz yerlerde haklarımız gasp ediliyor.

    işimi geri alana ve onurlu bir şekilde çalışana kadar mücadele edeceğim. en insani hakkım olan iş hakkımı geri alma mücadelemde desteğinizi bekliyorum.

    cansel malatyalı
22 entry daha
hesabın var mı? giriş yap