34 entry daha
  • ilk işimin 7. ayında nasıl şef oldum? dinle arkadaşım sen de yapabilirsin:

    öncelikle belirteyim kimsenin torpiliyle giriş yapmadım. tamamen bilek gücü..

    1) sinirlerinizi aldırın ve öyle girin. genç ve çömez olduğunuz için çaycı bile yüklenecektir size. (çaycı dediğime bakmayın 15 senelik çaycı olunca ceo'nun bir altı ayarında bir şey oluyor.) %100 haklı olsanız bile hakkınızı arayıp dikkat çekmeyin. uzun yıllar şirketlerde dirsek çürütenler hikaye dinlemekten hoşlanmazlar. sus, kaydet ve devam et.. gün olacak devran dönecektir. yeni girdiğin için %100 haksızsındır. çünkü 15 yıllık adam için 'o adam yapmaz' derler. senin için demezler.

    2) kimsenin sevmediği angarya işleri yapın. iş bitirdiğinizi görenler bir süre sonra size daha önemli görevler verecektir. bir gün bir bakmışsınız size bu görevi verenden daha hakim olmuşsunuz olaya.

    3) her departmanda neler olup bittiğini işlerin nasıl döndüğünü bilin. 'hacı şimdi senin olayın nedir' gibi değil. sessiz ve derinden. öğrenin ve kaydedin. işe yarayacak hepsi.

    4) kibar olun. nezaket önemlidir. karşındaki çok sinirli olabilir. %100 haklı olabilir. tatlı-sert olun. nezaket dahilinde laflarınızı sokun ve çekilin. karşıdaki insan çıldıracak ve kontrolden çıkacaktır. işte şimdi karşıdaki haksız. şimdi gönül rahatlığıyla şikayet edebilirsiniz.

    5) gelelim mobber'lara. işte şimdi kardeşim burayı iyi dinle. buna aynı odadaki biri tarafından maruz kalıyorsanız -ki ben kaldım- en zor teste geldik demektir. o ne kadar taciz ederse etsin kesinlikle karşılık vermeyin. sinirlenmeyin. nezaketten ödün vermeyin. gün olacak devran dönecektir.

    'ohoo hacı sokarım şefliğine ne biçim hayat lan bu!' dediğini duyar gibi oldum. hepsini hesaplayarak girdim ve başıma gelecekleri biliyordum. ama ne oldu? herkes önümde el pençe divan. gün oldu devran döndü. şirket tarihindeki en yüksek zam oranını (%45) ve terfiyi aldım kardeşlerim.

    özetle 3 şey: çelik gibi sinir, sabır ve nezaket. ceo olunca gene yazıcam..
54 entry daha
hesabın var mı? giriş yap