2 entry daha
  • ing. california bearing ratio, tr. kaliforniyanın kışın ayısı yazın da taşıma oranı yaman olur.

    ilk defa duyduğumda "kaliforniya yiğidin harman olduğu yerdir ondan herhalde kaldırması güçlü" şeklinde bir düşünce almıştı beni ama aslen kalifornia eyalet taşımacılık departmanının üzerinden karayolu geçecek zeminleri ve asfalt kaplamalarda kullanılacak alt zemin ve zemin (sub base ve base) taşıma güçlerini ifade etmek için kullandığı bir değer ve aynı isimli bir test olduğunu öğrendik tabi.

    temelinde, kontrol elemanı olarak seçilen kırma kireçtaşından oluşan bir serme zeminin 100 % taşıma gücü sağlayacağı varsayılarak kullanılacak olan malzemenin dayanımını ifade etmek için kullanılır. çoğu uluslararası şartnamede %10'un altındaki değerler yol inşaatı için kabul edilemez varsayılır. yüzde 70-80 ideal olmakla beraber ne kadar yüksekse o kadar iyidir.

    deneyin kendisi ise iki ana kısımdan oluşur ve oldukça zahmetlidir. şişme oranı da elde edilecekse 1 haftayı bulabilir testin sonuçlandırılması.

    cbr değeri bir otoyolun yapımında en kritik değerlerden birisidir zira bu değerin düşük olduğu yerlerde iyileştirme yapılması gerekir dolayısı ile de hiçbir müteahit sevmez.
hesabın var mı? giriş yap