9 entry daha
  • kediniz anlam veremediğiniz garip davranışlarda bulunuyorsa ve siz bu davranışlara anlam vermek istiyorsanız, bilmeniz gereken birşeydir kedi psikolojisi. aşağıda kedilerin garip davranışları ve davranışların sebepleriyle ilgili örnekler bulabilirsiniz.

    - kediniz neden yüzünüzü ya da saçınızı yalar?

    bir kedi yavrusunun, daha gözleri bile açılmadan önceki ilk anısı, annesinin kendisini yalaması ve temizlemesidir. kedilerin bu şekilde yalanarak taranması bir sevgi ve şevkat gösterisidir. eğer kediniz yüzünüzü ya da saçınızı yalıyorsa, sizi kendi türünden bir arkadaş olarak benimsediğinin göstergesidir.

    - kediler neden ön patileriyle masaj hareketi yaparlar?

    bir yavru emzirilirken, patileriyle annesini sağma hareketi yapar. bu hem memnuniyet işaretidir hem de sütün daha çok çıkmasını sağlamak içindir. kedi büyüdüğünde, bu sağma hareketini, memnuniyetini ve mutluluğunu göstermek için yapmaya devam eder.

    - kediler neden inatla kendilerini sevmeyen insanların yanına gider?

    bir kedi diğerine tehditler savururken, gözlerine dik dik ve tip tip bakar, bazen tıslar, hatta üstüne üstüne gider. genellikle kedi sevmeyen biri ona bakmaktan kaçınır, onunla konuşmaz ve sessizce oturup kedinin onunla ilgilenmemesini umarak bekler. bu yüzden kedi bu davranışları dost canlısı şeklinde niteler ve bunu bir davet olarak alır.

    - kediniz neden kafasını sizin kafanıza tosluyor?

    kediniz size olan düşkünlüğünü ve sevgisini göstermek için durduk yere gelip size kafa gömer. kediniz sizi kafa gömmeye layık görüyorsa onun 1 numaralı adamısınız demektir, mutlu olun. bazen kediler bunu birbirlerine de yapar. bu bir tür sohbet şeklidir.

    - kediler neden bacaklarınıza sürtünür ya da elleşir?

    bu hareket kedi dilinde "hey selam, nasıl gidiyo neler yapıyosun?" demek oluyor.

    - kediler neden size sürünür?

    kedilerin kuyruklarında, kafalarının her tarafında, ağızlarında, yanaklarında, cinsel organlarında ve ön patilerinin arasında koku salgılama bezleri bulunur. kediler bu koku salgısını kendi alanlarını işaretlemek için kullanırlar. bir kedi size sürününce, sizi kendisine ait olarak işaretlemiş olur ve ayrıca sizin kokunuzu da kendi üzerine alır. kediler mobilyalara ve kapılara da aynı sebeple sürtünür, sürtündükleri eşyaya kendilerine ait olduğunu belirten bir işaret bırakmak için. bazı kediler aynı işaretlemeyi çişleriyle yaparlar ki bunlar genelde laftan anlamayan ve testosteron patlaması yaşayan erkek kedilerdir.

    - kediniz neden onu okşamanızın hemen ardından kürkünü yalar?

    çünkü sizin onu okşamanız nedeniyle kürküne geçen koku zerreciklerini tatmak istiyordur.

    - neden bazı kediler yün ya da giysi yalar?

    bu konuda iki teori var. birisi kediniz erken dönemde annesinden ayrılmış ve yeterince emememiş olabilir, yündeki lanolin kokusu ona annesini hatırlatıyordur. ya da beslenmesinde lif eksikliği vardır.

    - kediler neden tuvalet için kum kullanırlar?

    vahşi doğada kediler, yırtıcılardan ve düşmanlardan saklanabilmek için dışkılarını gömerler. bu hareket öylesine kökleşmiştir ki günümüz evcil kedilerinde de aynı şekilde devam etmektedir.

    - neden kediniz kum kabının içindeki kumları eşeleyerek kapatmak yerine, kabın dışından görünmez kumlarla kapatmaya çalışır?

    bu yavrucak kedi muhtemelen, sizin kumu değiştirmeye üşenmenizden dolayı birkaç kez patilerinin kirlenmesi gibi kötü deneyimlere maruz kalmıştır. kedinizin kumunu sık sık değiştirdiğinizden emin olun.

    - kediler neden mırıldar?

    burda bahsedilen mırıldama kedilerin grrrr rrrrr hrrrrr şeklinde çıkardığı mırıltıdır. kediler bu şekilde mırıldar çünkü bu kedileri mutlu eder. anne kedi, yavrularına yakınlarında olduğunu hissettirmek için mırlanır, bebekler de annelerine aynı şekilde cevap verir. biraz büyümüş yavrular oyuna davet için bu sesi çıkarırlar. bazı yetişkin kediler sinirlendiklerinde ya da korktuklarında ya da acı hissettiklerinde de bu sesi çıkarırlar ancak genellikle memnun bir şekilde bezdikleri zaman bu sesi çıkarırlar. ayrıca hala hiçkimse kedilerin nasıl bu sesi çıkarabildiğini çözebilmiş değil.

    - kediler neden yemek kaplarını gömmeye çalışır?

    belli ki yavrucağa çok iğrenç bir yemek vermişsiniz ve kedinizin bu yemeği görmeye bile tahammülü yok. daha iyimser yaklaşmak gerekirse kediniz genel olarak sizin cimri tutumunuz nedeniyle yarı aç geziyor ve biraz fazla yemek bulduğunda gömerek sonrası için saklamaya çalışıyor. her iki durumda da ayağınızı denk alın.

    - kediler neden ayaklara saldırılar düzenler?

    kedi yavrularının bildiği ettiği tek şey oyun oynamaktır. oyun anlayışları da ani saldırılar, kucağa atlamalar, başka bişeyle ilgileniyomuş gibi yapıp gafil avlama merkezli hareketlerdir. ayaklarımız yürüdüğümüz zaman kedileri oyuna teşvik edecek şekilde hareket ettiği için, kediler bu ayakları yakalamaya çalışırlar. atlayıp durmalarına sebep budur. kedinizi top kovalamak, koşu yapmak gibi daha az acılı oyunlara yönlendirerek sorunu çözebilirsiniz.

    - neden bazı insanların kedi allerjisi vardır?

    allerjiye neden olan kedi tüyü değildir. kedinin salyasındaki fel d1 isimli bir protein bu allerjiye neden olur. kedi kendini yaladığında, bu protein kürküne geçer ve ordan da mobilyalara halılara geçebilir. bazı kedilerde bu protein daha az miktarlarda bulunur. kedinizi yıkamak, kürkündeki protein miktarını azalttığı için allerjik reaksiyonu da düşürebilir. ayrıca kedinin suyuna birkaç damla sirke koymak da proteinin etkisini azaltır.

    - kediniz neden azar işittikten sonra arkasını döner ya da bir süre ortadan kaybolur?

    şimdi bunun sebebini az çok tahmin edebiliyorsunuzdur eminim. sonuçta kedi de olsa insan da olsa çiçek de olsa hiç bir canlı fırça yemekten hoşlanmaz. siz onu azarlarsanız o da küser gider işte. etkili sonuçlar için, kedinizi hoşunuza gitmeyen davranışları nedeniyle azarlamaktan çok, doğrusunu yaptığında ödüllendirmeyi deneyin.

    - kediniz neden size ölü yaratıklar taşır?

    bu konuda tamıtamına 3 adet teori mevcuttur. kediniz size, onu beslediğiniz ya da sevdiğiniz için hediye getiriyor olabilir. kediniz sizin beceriksiz bir avcı olduğunuzu farketmiş ve sizi eğitmeye çalışıyor olabilir. kediniz avını güvenli bir şekilde daha sonra yiyebileceği bir yere saklamak üzere evine getiriyor olabilir.

    - kediler neden avlarıyla oynarlar?

    kediler hareket olayına kilitlenmiş yaratıklardır bu yüzden eğer kedinin avı hala hareket ediyor ya da can cekişiyorsa kedi heyecandan çılgın atar ve onu öldürmeye çalışır. bazen o kadar çılgın atar ki zavallı av öldükten sonra bile avının üzerinde hoplayıp zıplamaya devam eder.

    - neden kediler bazen oyuncaklarını mama kabına ya da su kabına atarlar?

    kedilerin yemek yediği alan, onların yaşam alanından bir parça sayılır. bu yaşam alanının sınırları bellidir ve kediler bu sınırların değiştirilmesinden hoşlanmaz. kediler en sevdikleri oyuncaklarını güvenli bir yerde saklamak isterler. biçare kediniz oyuncaklarını suyuna mamasına atıyosa gerçekten çok kötü bi hayatı var demektir çünkü kendisine yaşama alanı olarak dandik bi bölge vermişsiniz demektir. o zavallı yavrucak da oyuncaklarını güvene alacak bi yer bulamadığı için böyle saçma sapan yerlere saklıyor demektir. oyuncaklarını, genelde uyuduğu yerlerin yakınlarına koyduğunuz şirin bir sepetin içine doldurursanız sorunu çözebileceğinize inanıyorum.

    - neden kediniz kolunuzu ya da yanağınızı hafifçe ısırıp bir süre öyle durur?

    bazı kediler çok mutlu olduklarında ya da size hayranlık duydukları zamanlar bi yerlerinizi ısırıp, dişlerinin arasında hafifçe bir süre tutarak beklerler. bu davranış bir tür öpücük şeklidir, duygularını saklamaya daha fazla devam edememiş demektir, siz de onu öpün.

    - kediler neden sırtlarının üzerinde yuvarlanırlar?

    eğer kediniz sizin önünüze gelip sırtının üzerinde yerde yuvarlanıp belini esnetiyor ve geriniyorsa bu hareket açıkça size çok güvendiğini ve sizin, onun canını acıtacak hiçbir şey yapmayacağınıza emin olduğunu gösterir. başka zamanlar için bu hareket oyun oynamak istediğine işaret eder. ayrıca azmış dişi kediler için işve cilve manasına gelir.

    - kedi neden fotoğraf veya plastik çanta yalar?

    kedilerin bu eşyaların yaydıkları kokuyu sevdiği yönünde spekülasyonlar vardır. ayrıca eşyaların dokusunun dillerinde yarattığı histen hoşlandıkları için de yaladıkları düşünülmektedir.

    - neden bazı kediler kediotu (catnip) olayına hasta olur da bazıları hiç iplemez?

    kediotundan etkilenebilmek için kedide buna uygun olan genin bulunması gerekir. eğer kedi bu gene sahip değilse değil kediotuna tepki vermek, dünyası başına yıkılsa umrunda olmaz ancak sahipse kafayı bile yer. bazı kediler keditou kokusu aldığı yerlerde yatıp yuvarlanırken bazıları görür görmez tek lokmada mideye indirir ve kafası güzel bir şekilde ortalıkta salınarak dolaşır ama işte bazıları hiç umursamayabiliyo.

    - neden kediler bazen bişeyleri kokladıktan sonra ağız çevrelerini yalarlar?

    şimdi bu mesele çok enteresan bir meseledir. kedilerin damağında bulunan ve jacobson organı adı verilen bir organla kediler anlamlandırmak istedikleri birşeyin kokusunu daha derin bir analizden geçirme imkanı bulurlar. kokusunu aldıkları birşeyin ardından yalanırlar ki böylece dillerine yapışmış olan ya da havada gezinen küçük koku zerreciklerini jacobson amcaya iletebilsinler, ne işmiş anlasınlar diye.

    - neden kediler cam tırmalar?

    muhtemelen dışarda görmek istedikleri birşeyi görmesini engelleyen birşey duruyordur görüş hizasında, bizim kedi de onu patileyerek kenara çekmeye çalışıyodur.

    - kediler neden sudan nefret ederler?

    aslına bakarsanız pek çok kedi sudan hoşlanır ve özellikle bir tür kedi vardır ki balık yakalamaktan ve yüzmekten ciddi anlamda hoşlanır. ancak bu suyla haşır neşir olma durumu kedinin kendi belirlediği koşullar altında gerçekleşmelidir ve elbette zorla su dolu bir küvete sokularak foşur foşur yıkanmak bu koşullara dahil değildir.

    - neden bazı kediler akan musluktan su içmek konusunda ısrar ederler?

    pek çok hayvan türü gibi kediler de yemeklerinin ve sularının taze olmasını tercih ederler. akar su bu durumda en çekici sudur. ayrıca akar su, kedinin duyma ve görme hissi için de çekicidir. hatta bazı kediler su kaplarından su içerken tek patilerini suyun içine sokup karıştırırlar ki akar su içiyo gibi olsunlar.

    - kediler neden hastalandıklarında ya da ölecekleri zaman saklanırlar?

    içgüdüleri ona, yırtıcı hayvanların kendilerini bulamayacakları bir yere saklanmalarını söyler. hem zaten doğuştan birer paranoyak olan kediler bir de hasta olduklarında takip edildikleri hissine kapılırlar ve kaçınılmaz olarak saklanma eğilimi gösterirler.

    - kediler neden yalanmaya bunca zaman ayırırlar?

    hijyen ve dış görünüş gibi kaygıların yanısıra tüylerini yalayarak düzenlemek kedilerin zor durumlarla yüzleşmelerinde ya da mahçubiyetlerini gizlemek için başvurdukları bir yöntemdir. örneğin bir kedinin yanlışlıkla sandalyeden düştüğünde hiç fiyakasını bozmadan kayıtsız bir şekilde yalanması ve sonra acele etmeden düştüğü sandalyeye geri çıkması bu duruma süpersonik bir örnektir.

    - neden siz telefondayken kediniz sürekli dikkatinizi çekmek ister?

    kediniz telefonda konuştuğunuz kişiyi göremediği için olsa gerek, konuştuğunuz kişinin kendisi olduğuna hükmeder ve bu bağlamda sohbeti kendi üzerine düşen şekilde devam ettirmeye çalışır.

    - kediler neden halı, mobilya gibi eşyaları tırmalama ihtiyacı duyarlar?

    bazı insanlar bu hareketin tırnak bileylemek üzere bir yerleri tırmalamak olduğunu düşünse de kedilerin birkaç farklı sebebi olabiliyor bu konuda. örneğin kedi muhtemelen tırnaklarının arasında bulunan ter bezlerinin de yardımıyla, tırmaladığı yerlere kokusunu bırakarak kendi bölgesini işaretliyordur ya da tırnaklarının içindeki kirleri çıkarıyordur.

    - kedi neden birisi tarafından sevilmesinin ardından aniden ısırır ya da tıslar?

    eğer kedinin hassas bölgelerine (kuyruğu, kulakları ya da karnı gibi) dokunmakta ısrar ediyorsanız kediniz size küçük bir pati atarak, tıslayarak ya da ısırarak durmanızı söyler. eğer kediniz sizi çok seviyorsa ya da anlayışlı bir anındaysa kısa bir süre sizin onu gıcık eden dokunuşlarınıza tolerans gösterebilir ancak uzatırsanız, artık iyice sabrı taşmış olan kedinizin size kafayı koyması kaçınılmazdır.

    - bazı kediler neden inatla su kaplarını devirir ya da mama kabındaki yemeği dışarı çıkarıp yerden yemek ister?

    pek çok kedi kaptan yerken ya da içerken bıyıklarının kaba sürtünmesine gıcık olurlar. ayrıca kap çok derinse, kedi daha konforlu bir şekilde yiyebilmek için yemeğini dışarı çıkarmayı tercih eder. daha geniş ve derin olmayan bir mama kabı kullanmayı deneyin.

    - neden kediler kuş gördüklerinde ağızlarını takırdatarak garip bi ses çıkarırlar?

    kediler bir av yakaladıklarında hızlı bir şekilde birkaç kez ısırarak avlarını öldürürler. bu takırdama hareketi, avının üzerinde uygulamak istediği tekniğin bir tür simülasyonudur, öldürmeden önceki son prova da diyebiliriz.

    - kediler neden dört ayak üzerine düşer?

    kediler düşmekteyken kuyruklarının yardımıyla bedenlerini çevirir ve uygun düşüş konumuna getirir. çok esnek vücutları olduğu için bu hareket kediler için çok kolaydır.

    - kediler neden bitki yer?

    bitki yemek kedilerin yalanırken yuttukları tüylerini kusmalarına yardım ettiği için severler. ayrıca bazı bitkiler ette olmayan lif, vitamin ve mineral gibi şeyleri içerdiği için kediler bunlara ihtiyaç duyduğunda bitki yerler.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap