162 entry daha
  • türk siyası tarihine iki ana miras bırakmış askeri müdahelenin tarihidir.

    birincisi, türk siyasi tarihinin en kısa süre etkisini göstermiş olan darbedir. kendisinin selefi olan 12 eylül darbesi, siyasi, ekonomik ve toplumsal etkilerini bugün hala gösterirken, 1997'de 1000 yıl sürecek diye yapılan müdahele, 2007'de abdullah gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesi ile fiilen sona ermiştir.

    ikinci miras ise amaçlandığı gibi türk siyasal hareketlerinde radikal islamcı kanadı gerçekten yok etmiştir. bu darbeyi çok iyi analiz eden milli görüş'ün yenilikçi kanadı kendini daha merkeze çekerek, toplumdaki sağ-muhafazakar seçmen potansiyelini iyi değerlendirmiş ve akp'yi kurmuştur. radikal islam görüşüyle, iktidara asla muktedir olamayacaklarını anlamış ve özellikle askere karşı dış destek alamayacağını anlayan yenilikçi kanat, kendini avrupa'daki hristiyan demokratlara benzer bir çizgiye oturtup, hem serbest piyasa yanlısı hem de batıya dönük bir muhafazakar demokrat bir hareket yaratmışlardır. karşı tarafta ise radikal islamcı, gelenekçi milli görüş ise toplumda tabanını kaybetmiş ve %1'in altında oy alabilen marjinal bir harekete dönmüştür.

    her ne kadar 28 şubat darbesi başarısız görünse de, 10 senelik kısa etki sürecinde asıl amaçladığını başarmış ve türk siyasal hayatında radikal islamı minimize etmiştir.
435 entry daha
hesabın var mı? giriş yap