aynı isimde "spiral (film)" başlığı da var
49 entry daha
  • kullanmakta oldugum korunma yontemi. ben kendi fikirlerimi ve deneyimlerimi paylasayim ki gun olur da taktirmak isteyen olursa belki faydalanir.

    oncelikle, dogum yapmamis kadinlara kesinlikle takilmadigi kesinlikle yanlistir. tekrar ediyorum, yanlistir. kaynak olarak da afedersiniz gotumu gostermiyorum. bana spiral takan doktoru, j'ye spiral takan doktoru, e'ye spiral takan doktoru, a'ya spiral takan doktoru, g'ye spiral takan doktoru, s'ye spiral takan doktoru gosteriyorum. hepimizin ortak ozelligi daha once dogum yapmamis kadinlar olmamiz. ha spiral herkese gore mi, degil, bunun detaylarina da asagida deginecegim.

    spiral ile alakali akillardaki negatif dusunceler 70'lerde amerika'da dalkon shield adi verilen spiral markasinin yarattigi sorunlar nedeniyle ortaya cikmistir. 1975'te dalkon shield yasaklanmistir fakat bu dalkon shield'in sebep oldugu dusuk, enfeksiyon vesaire gibi durumlar ve bunlarin yarattigi yanki sebebiyle tum iud'ler tehlikeliymis gibi bir algi kalmis akillarda. ki bu, yanlis. spiral ile ilgili duydugunuz korku hikayeleri bu dalkon shield markasinin hatali uretimi ve sorunlari yuzunden ortalikta dolasmakta.

    spiral sizi kisir birakmaz, pelvik inflematuar hastalik birakir. pelvik inflamatuar hastalik'in bi suru sebeplerinden biri de klamidya, gonore gibi cinsel yolla bulasan hastaliklardir. siz spiral taktirdiginiz icin kondom kullanmayi biraktiysaniz ve cok sayida erkekler beraber oluyorsaniz cinsel yolla bulasan hastalik kapma riskiniz artar, pelvik inflamatuar hastalik riskiniz de artar. bu sebeple doktorlar evli olmayan ve cok sayida partneri olan kadinlara spiral'i bir dogum kontrol yontemi olarak onermezler. ama siz monogam bir iliski icindeyseniz, cocugunuz olsun olmasin spiral taktirmayi dusunebilirsiniz. (dusunebilirsiniz, ama iyi dusunun. partneriniz sizi aldatabilir, hastalik getirebilir. ve siz spiral var diye prezervatif kullanmiyorsaniz, spiralden kaynaklanan sorunlari yasayabilirsiniz, kisir kalma tehlikesi de buna dahil). veya benim bir arkadasim duzenli bir iliskisi olmamasina ve siklikla partner degistirmesine ragmen yine de spiral taktirmayi dusunuyor cunku gecmiste kondom ile nahos deneyimleri olmus, kondomun yirtilmasi gibi. yine kondom kullanmaya devam edecek, fakat kondom+spiral ikilisinin daha guvenilir oldugunu dusunuyor. bu da bir ihtimal yani. nerede kalmistik, evet siz spiral taktirmayi dusunebilirsiniz ama bi taktirabileceginiz anlamina gelmez. cunku her kadin spiral icin uygun aday degildir. mesela anatomik bozukluklar, gecmiste gecirilmis enfeksiyonlar, turlu sistemik hastaliklar, anormal pap smear test sonuclari spiralin sizin icin uygun olmamasina sebep olabilir. sonucta burada vurgulamak istedigim cocuk dogurmamis=spiral takilamaz denklemini yikmak. boyle birsey yok. bunun disinda gerisi siz, vucudunuz ve doktorunuz arasinda.

    ha bir de unutmadan, vucut bazen spirali atabiliyor. bu spiralin atilmasi durumu dogum yapmamis kadinlarda daha sik goruluyor. fakat bu spiral taktirmaya bir engel degil dedigim gibi.

    spiral etkili ve geri donusumlu bir korunma yontemi. yani sizi hamile kalmaktan koruyor ve cikardiginizda hamile kalabiliyorsunuz. hormonlu turleri bes sene, hormonsuz turleri 10 sene boyunca vucudunuzda durabiliyor ve koruma sagliyor.

    tabii kondomla, dogum kontrol hapi ile hamile kalanlar oldugu gibi spiral ile hamile kalanlar da mevcut. bunu da vurgulamakta yarar var.

    next: spiral nasil takilir, taktirdiktan sonra ne olur. bir sonraki entry'de.

    edit: turkiye'deki kadin dogum doktoru arkadaslarimin israrla cocuk dogurmamis kadinlara takilmamasi gerektigini dusundugunu eklemek istiyorum. ben doktor degilim, bulundugum ulkedeki doktorlar turkiye'deki doktorlara katilmiyor ve dogum yapmamis kadinlara spiral takiyor olabilir, ama bu karari vermeden once iyi dusunmenizi tavsiye ederim. ben entry'mde "takilabilir" diye yazdim diye kendi aklinizi kullanmaktan, sormaktan, arasirmaktan geri kalmayin. herkesin bedeni kendine ve kimsenin vebalini de uzerime almak istemem. sonra kisirlik gibi sorunlar yasarsaniz benim entry'imden bilmeyin. ve spiral var diye sakin ha prezervatiften vagecmeyin kolay kolay.
59 entry daha
hesabın var mı? giriş yap