52 entry daha
  • lovecraft dedik (bkz: #27741752) ama değinmedik: mass effect yıllardır gördüğümüz en karamsar, en umutsuz hikaye olabilir rahatlıkla. içerdiği mainstream öğeleri, seks sahneleri, cilalı efekleri felan sizi yanıltmasın. mass effect lovecraft'ın cosmicism nosyonu üzerine kurulu bir uzay operası yaratmayı deniyor, cesur bir işe kalkışıyor ve başarıyor da. bu önemli bir nokta; çünkü teknolojik gelişmeyi ve yapay zeka kavramını ciddiye alan diğer bilimkurgular (matrix, terminator, solyaris) işte insanı rahatsız edecek o soruyu sormak yerine hep dini referanslara yöneldiler. misal bariz hristiyanlık vurgusu yaptılar. mass effect araya keskin bir çizgi çekiyor.

    nedir cosmicism: evreni düzenleyen bir ilahi kuvvet yoktur. insanın kendine atfettiği, kendi dünyasının efendisi olma kudreti ve hakkı koca bir ilüzyondur. insan evreni şekillendiren süreçlerin kölesi, piyonu olmaya mahkumdur. daha da kötüsü; evrende yatan anlamı bir böceğin aklı gibi idrak dahi edemeyecektir.

    mass effect başlar başlamaz önemsiz olduğumuzu söylüyor bize. teknolojimizi insan olmayan türlerden öğrenmişizdir, bizden daha medeni uygarlıklara kendimizi ispatlamamız gerekmektedir. evren o kadar ürkütücüdür ki, biomühendislik, sibernetik ve yapay zeka artık etik tartışmaların konusu değil, hayatta kalmak için muhtaç olduğumuz tekniklerdir (bkz: survivalism). bir noktada "insanlık evrene ne katıyor?" sorusu açıkça sorulur ve espri bir cevapla sonlanır. hikaye ilerleyince tablo iyice kötüleşir; her elli bin yılda tüm gelişmiş türler -ve sadece gelişmiş türler- birden yokolmaktadır. insana düşman lovecraft'ın cthulhu'sunda şekil bulan rahatsızlığı işlemeye hiçbir büyük bütçeli yapım cesaret etmemişti, ta ki sovereign çıkıp malumu ilan edene kadar:

    --- spoiler ---
    organic life is nothing but a genetic mutation, an accident. your lives are measured in years and decades. you wither and die. we are eternal. we are the pinnacle of evolution and existence. before us, you are nothing.
    --- spoiler ---

    o noktadan sonra 3 oyun boyunca yapacağınız hayatta kalma mücadelesini haklı çıkarma arayışı, anlam arayışıdır. ekibinizdekilerin, evrendekilerin değerini baştan keşfetmektir. diyalog sisteminin duygusal tepkileri tetiklemek üzere tasarlanmasının sebebi budur. ana karakterin seçimlerini belirlerken siz de kendi cevaplarınızı keşfedersiniz.
90 entry daha
hesabın var mı? giriş yap