10 entry daha
  • 12. değil 13. gregor tarafından papalık emriyle kullanıma sokulmuş takvimdir. st. peter bazilikası*ndaki tek fotoğrafım kendisinin mezarı/mozolesi önündedir.

    tasarlayan, alman cizvit papazı, matematikçi ve astronom christopher clavius'tur. "ulan nasıl oldu da mart'ın 21'i -paskalya yortusundan önceki gün dönümü/ekinoks geçişi- 10'una geriledi?" sorusunun cevabını bulmuş (bir yıl jülyen takvimine temel alındığı gibi 365 gün 6 saat değil 365 gün 5 saat 49 dakika uzunluktadır, fazladan eklenmiş 29 şubat günleri bin yıl gibi uzun vadede takvimi şaşırtır), takvimi bunu gözeterek ıslah etmiştir.

    takvimin devreye girmesine, kaybolacak (4 ekim 1582'nin ertesi günü 15 ekim 1582 olmuştur) 11 gün nedeniyle ("bir aylık kira ver, ay 11 gün kısalsın, oh amk! kulağımızın arkası kaldıydı o da tamam..." şeklinde) direnç oluşmuş, operasyon avrupa genelinde papaya ana avrat sövdürtmüştür. neyse ki bir kereliğine 11 günün kirasının hesabını yapan denyolar dinlenmemiş bu güzelim takvim kullanıma girmiştir. denyoların neredeyse tümünün engizisyon fasilitelerinde kısa bir tatil fırsatı ile aklı başına gelmiştir.
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap