74 entry daha
  • 1984 yılında hamburg'da kurulmuş olan "alman melodik-speed-metal" türünün mucidi olan grup. oldukça eğlenceli ve dinamik yapıda şarkıları vardır. kanaatimce en iyi kadrosu 1986-1989 yıllarındaki aşağıdaki kadrosudur:

    michael kiske – lead vocals
    michael weikath — lead guitar & rhythm guitar, backing vocals
    kai hansen — rhythm & lead guitar, backing vocals
    markus grosskopf — bass, backing vocals
    ingo schwichtenberg — drums

    neyse buraya kadar bilinenleri yazdım. şimdi daha az bilinenleri anlatayım. grupta çözülme sürecinin grubun kurucularından "kai hansen"in ayrılması ile başladığı düşünülür, aslında bu tam olarak doğru değildir. ilk kadroda aynı anda hem gitar çalıp hem de lead vokalleri üstlenen"hansen"in zorlanması nedeniyle gruba "michael kiske" davet edilmiştir."michael kiske" daha sakin müzikleri sevmekte olduğu için ilk başta reddetmiştir gruba katılmayı. ancak helloween "senin için soundu biraz değiştiririz deyince "kiske" katılmayı kabul etmiştir. "michael kiske" az bulunan değerli bir sese sahiptir, vokal genişliği neredeyse 4 oktavdır. ayrıca gruba katıldıktan sonra çıkardıkları "keeper of the seven keys part 1 ve part 2" albümleri ile grup altın çağını yaşamıştır. grup için vazgeçilmez konuma gelmiştir. grubun soundu "kiske"nin istekleri doğrultusunda "pink bubbles go ape" ve "chameleon" albümlerinde neredeyse pop-rock türüne doğru kaymıştır.
    besteler başlıca 2 kişinindir: "kai hansen": sert ve hızlı, "michael weikath": melodik yapıda şarkılar istemektedir. kai hansen'in ayrılma sebeplerinden biri de bu sound değişikliğidir, çünkü sound "kiske" ile birlikte iyice değişmiştir. ayrıca plak şirketleriyle olan mali sorunlar ve uzun süren tur hayatına dayanamaması da diğer iki sebep olarak görünmektedir. mali sorunlar derken öyle basit sanmayın, plak şirketi yönetimi albüm satışlarından oldukça iyi para elde etmesine rağmen grup para kazanamamıştır, yani açık ve net olarak kazıklanmışlardır. "part 2" yaklaşık 1 milyon satmıştır ve grup parasızdır, inanılmaz ama gerçek. "kai hansen" grubu "keeper of the seven keys part 2" turnesi sonrasında bırakmıştır, yerine "roland grapow" gitarist olarak alınmıştır. bu grubun başına gelen en iyi şeylerden biridir, çünkü "grapow" bilgili, yetenekli, uyumlu, anlayışlı ve sakin bir gitaristtir. gruba da tam böyle biri gerekmektedir.

    yani "kiske"nin gruba katılmasıyla birlikte çözülme süreci başlamıştır aslında. "hansen" gittikten sonra grup çıkmazda kalmıştır sound "kiske"nin istediği gibi değiştirilmiştir, yeni patron "kiske"dir. bol akustik gitarlı, yavaş şarkılar albümlerde ağırlık kazanmaktadır, ancak grubun hayranları bu durumdan hiç hoşnut olmadıkları için albümleri satmadığı gibi mali açıdan da sıkıntı çeken grup yetti gari deyip "kiske"yi şutlamıştır. ama medyada olay "kiske helloween'i bıraktı" olarak geçmiştir. yerine "andi derris" alınmıştır.
    velhasıl bu mucize karışım kimyasal uyuşmazlık nedeniyle dağılmıştır. grubu ayrıcalıklı kılan şey sert, güçlü, agresif, hızlı ve melodik şarkılarla çok temiz, brutal olmayan vokallerin mükemmel uyumudur, ve grup doğru zamanlama ile bu soundu yakalamıştır, o güne kadar böyle müzik yapan bir grup olmamıştır. aslında"kiske" gruba katılması için çağrıldığında, bu tip bir vokalin grubun yaptığı müzikte zayıf kalacağını düşünmüştür.
    grubun çözülme sürecinin diğer ayrıntıları da şöyle, grup "keeper of the seven keys part 1"dan sonra tam anlamıyla ikiye ayrılmıştır "hansen, ingo ve markus" bir grup "kiske ve weikath" bir grup, ama "kiske" ile "weikath" kendi içlerinde de anlaşamamaktadır.
    "ingo" ise başka bir sorundur, uyumsuz ve tuhaf davranışları grubun ilgisini çektiğinde 3 ayrı psikiyatriste götürülen "ingo"ya kalıtsal şizofreni teşhisi konmuştur. garip hareketleri ve uyumsuzluğunun dayanılmaz duruma gelmesi ve uyuşturucu bağımlılığı nedeniyle 1993'te gruptan çıkarılmıştır. gruptan çıkarılmamasını bir tek "kiske" istemiştir. yerine "uli kusch" alınmıştır. "ingo" 1995'te intihar etmiştir.

    ama, bu grupta ama ve ancaklar bitmiyor yahu, neyse "grapow ve kusch" un 2001'de gruptan atılması bence başka bir talihsiz karardır.

    son durum itibariyle 2005 yılından beri kadro şöyledir:

    andi deris – lead vocals
    michael weikath – lead guitar & rhythm guitar, backing vocals
    sascha gerstner – rhythm & lead guitar, backing vocals
    markus grosskopf – bass, backing vocals
    daniel löble – drums

    ancak vokallerde "michael kiske" olmadığı için sanki başka bir grubu dinliyormuş hissi uyandırıyor bende. sanki helloween sadece 1986-1989 yılarında var imiş gibi hissediyorum zaman zaman. ne yazıktır ki eski soundlarını andıran şarkılar yapsalar da artık tren kaçmıştır, yapılacak idiyse "part 2"den hemen sonra yapılmalı idi ve kadro öyle ya da böyle dağılmamalıydı.
77 entry daha
hesabın var mı? giriş yap