2802 entry daha
  • aslinda dinle en cok celisen teori gibi gorunur, lakin ki oyle degildir.

    son zamanlarda insanlarin gozden kacirdigi cok onemli bir sey var: 2011 nobel fizik odulu evrenin hizlanarak genislediginin gozlemine verildi. yani bu olasi bir kiyamet ve evrenin yok olma senaryosuna zit bir gozlem. bu ise evrenin tekrar ustune cokerek buyuk patlama'nin tersi bir sekilde buyuk catirti (big crunch) senaryosunun gerceklesmeyecegini, bunun yerine evrenin en sonunda 'donacagi' yonunde. tabi farkli kiyamet tasvirleri bu resme gore nasil yorumlanabilir bilmiyorum, ama en azindan su an evrenin sonu icin bir resim verebilmekte bilim. simdi insanlar evrenin genislemesinden ziyade, neden hizlanarak genisledigini ariyor. kim bilir, belki yarin daha iyi bir gozlem yapacaklar, bunlar degisecek, ama pek sanmiyorum acikcasi.

    ha dunya derseniz, 4-5 milyar yil sonra gunes merhum oldugunda bizim gezegen de ihtimal buharlasacak zaten...

    "for almost a century, the universe has been known to be expanding as a consequence of the big bang about 14 billion years ago. however, the discovery that this expansion is accelerating is astounding. if the expansion will continue to speed up the universe will end in ice."

    http://www.nobelprize.org/…aureates/2011/press.html
    http://en.wikipedia.org/…imate_fate_of_the_universe

    boyle bir seyin gerceklesmesi durumunda fizigin verdigi olasi takvim ise soyle:
    http://en.wikipedia.org/…e_of_an_expanding_universe

    (bkz: 2011 nobel fizik odulu/@felixis)

    simdi evrim teorisi din karsiti olarak goruluyor ise bu gozlem artik hangi klasmandadir bilmiyorum.
    bu arada bu olay teori de degil, adamlar gozlemini yapmis, nobelini almis bile...

    edit: gene yanlis anlasilip, sacma sapan yerlere gitmesin; diyorum ki, bilimle dinin birbiri ile celisir gibi gorundugu yerde bilimsel datayi, gozlemi egip bukmek mumkun degil. sorun da bunlari dine uydurmaya calismaktan cikiyor zaten. ama diger taraftan zaten emri oku olan bir din savunulup, onun gelisime acik oldugu ve her cagin ihtiyacina cevap verdigi iddia ediliyorsa, dindeki yasamin olusumu yahut kiyamet gibi tasvirlerin belki de yeniden yorumlanmasi gerekebilir. ama tabi bu benim isim ve yetkinligim degil.
5201 entry daha
hesabın var mı? giriş yap