2842 entry daha
  • belli ki zemahseri konuya merakli ve uc bes birsey okumus. en azindan lise biyoloji seviyesinden hallice argumanlar uretebiliyor ve itirazi evrim teorisinin tamamina degil sadece "ortak ata" (bkz: common ancestor) noktasinda. ama daha once pek cok kisinin de belirttigi gibi bilimsel teorileri curutmek, malesef biraz dusunup, sagda solda okudugunuz ve inanmadiginiz icin yeterince ehemmiyet gostermediginiz populer yayinlardaki aciklari gostererek olmuyor. bilimsel teorileri curutmek icin bilimsel yontemleri kullanarak arguman uretmeniz gerekiyor ve argumanlari bilimsel metod kullanarak desteklemeniz gerekiyor. (bundan onceki bazi entarilerde bu nokta fazlasiyla ti'ye alinmis zaten).
    herseyden once, bilim dunyasinin evrim teorisini kabul ettirmek icin el ele verip butun insanligi uyutmaya calismasi (ama sadece evrim konusunda, onun disindaki butun bilimsel calismalar saygideger) konu hakkinda cok bilgisi olmayan insanlari bir nebze supheye dusurmelidir zannimca. once ucundan kosesinden bilimsel ortamlara bulasmis bir insan olarak gozlemlerimi daha once yazmistim (bkz: #17290005). hakikaten bilim adamlarinin cogu oyle gizli orgutler kuracak, yuksek bir ideali insanliga empoze etmeye calisacak yapida insanlar degildir. cogu bilinmeyenin pesinde giderken, egolarini ve kariyerini on planda tutar ve desteksiz bir makale gordumu, yerin dibine batirmak icin birbiri ile yarisir. bunu yapmak icin dindar olmasina bile gerek yoktur (dindar pek cok bilim adami vardir, bir kac tanesi ile calistim), motifleri sirf dogruya ulasmak veya rakipleri olan labaratuarin itibarini sarsmak olabilir.
    benim calistigim konularin biyoloji ve evrim ile hic alakasi yoktu, burada yazan pek cok kisi gibi kisisel merak ile bir kac kitap - web sitesi okumuslugum var ve cikip da ornekler vererek evrim teorisini savunacak degilim. oyle bir derdim de yok, yanlissa da yanlistir, beni baglamaz. bilim aslinda oyle kaypak bir seydir, yanlis oldugu kanitlandigi anda "ahaha yanlismis" diyip yeni bir teori uretip onun ustunde calismaya baslar. ama bir teorinin yanlis oldugunu kanitlamak icin bagimsiz ve tutarli data gereklidir. birisi cikip da: "ben boyle bir deney yaptim, ve evrimin yanlis oldugunu kanitladim" diye bir makale yayinlarsa tabii ki once populer medya ustune atlar. gazeteler" sok, evrim teorisi curutuldu" diye basliklar atar ama teorinin curumesi icin yapilan deneylerin tekrarlanabilir olmasi, bulunan olgularin bagimsiz labaratuarlar tarafindan tutarli bir sekilde test edilmesi gerekir. gecmiste pek cok bilimsel iddia, tekrar edilemedikleri icin tarihin tozlu raflarinda yerini almistir. bir ornek icin (bkz: #20912329). teorileri kuvvetli kilan ise ileriye donuk tahminler ile sinanabilmeleridir. "bu dogruysa, su soyle soyle olmalidir" sorusuna evrim teorisi coklukla (benim okudugum kaynaklara gore istisnasiz hepsine) dogru cevap vermistir.
    bu teori karsitlarinin savundugu bir baska konu:" evrimciler, evrim karsitlarini konusturtmuyorlar, delilleri karartiyorlar, fosilleri sakliyorlar..." vs komplo teorileri. yine o ortamin icinde bulunmus bir insan olarak yazayim: bilim dunyasi oyle gizli, sakli icine girilemez bir ortam degildir. bir takim insanlar labaratuarlarinda, universitelerde arastirma yapar, sonra konferanslarda, sempozyumlarda calismalarini konu ile ilgili insanlara sunarlar ve elestirilere, sorulara cevap verirler. bu konferanslara katilmak icin oyle gizli bir orgutun uyesi filan olmaya gerek yoktur. konferansin "registration fee"sini veren herkes girebilir. genelde bu ucret cok ucuz degildir (bir kac yuz dolar) onune gelen dalmasin diye ama sayet iddiali iseniz ve paraniz varsa, hic bir universiteye veya kurulusa bagli olmasaniz da parayi verip konferansa katilabilirsiniz. istediginiz insana istediginiz soruyu sorabilirsiniz. sayet inandirici kanitlariniz varsa ciddiye bile alinabilirsiniz. isin gercegini konunun uzmanlari ile konusabilirsiniz. bak ben burda iki dakkada curuttum gibi komik durumlara dusmezsiniz. dersiniz ki "su su konferansda, su su sunla konustum, yapilan arastirmalar sunlar sunlari gosteriyormus ama sunlari desteklemiyormus" vs daha inandirici olabilirsiniz.
    150 senedir curutulemeyen bu teoriyi, eksi sozluk entarilerinde curutmek yerine, yayinlayin makalenizi, bir kopyasini da vatikan'a gonderin, indirin cukkayi cebe (herifler senelerdir su teoriyi curutelim diye milyonlar harcadi bir kac bin dolar size de cikar belki), oh, daha ne istiyorsun.
    yukarida bahsettigim gibi evrim teorisini delillerle savunacak birikimim yok ama konu ile ilgili site, video, dokuman girla (tabii ki karsit siteler videolar vs de girla) ama en azindan zemahseri'nin idialarina cevap olmasi acisindan ve konu ile az bilgili insanlarin bilgilenmesi acisindan olayi ozetleyen bir kac video buldum youtube'dan (malesef ingilizce). olayi oyle sadece fosillerle de sinirlamiyor, diger teoriler ve bilim dallari ile de tutarliligini gosteriyor. tatmin olmazsaniz uzmanlara sorun derim :)
    http://www.youtube.com/watch?v=k7tqib4udiy
    http://www.youtube.com/watch?v=ycvwnsiqycc
5146 entry daha
hesabın var mı? giriş yap