9 entry daha
  • eserin edebi olarak değer taşıdığını düşünüyorum. ruh adam gibi muazzam bir şaheser olmasa da gayet kaliteli bir romandır.

    taşıdığı tarihi bilgilere gelelim, esas değinmek istediğim kısım o.

    --- spoiler ---

    romanda kür şad çinlilerin eline esir düşer. gerçekte ise kür şad ile tasvir edilen chie-shih-shuai çin'e esir düşmez, kağanlık yıkılmadan önce kendi isteği ile çin'e giderek imparatorun hizmetine girer. atsız'ın gönlü kür şad'ın çin hizmetine girmesine müsaade etmemiş olsa gerek. halbuki gerçek hikâyede önce çin hizmetine giren chie-shih-shuai'ın daha kağanlık yıkılıp türkler esir edildiğinde bir özgürlük mücadelesine girişmesi bence gayet vurucu, etkileyici bir gelişmedir.

    romanın tarihi hakikat ile uyuşmayan tek kısmı, hatırladığım kadarıyla, burasıdır. belki ufak tefek birkaç şey daha bulunabilir.

    kür şad'ın çin sarayına yaptığı baskın ise, chie-shih-shuai'ın baskını hakkındaki çin arşiv bilgileri ile tamamen uyuşmaktadır, kurgulaştırmanın verdiği doğal farklılıklar dışında tarihi gerçekliğe aykırı bir yönü yoktur.

    --- spoiler ---

    romanda anlatılan dönem içerisinde arşiv bilgileri hangi olayda ve nerede yoğunlaşıyorsa, roman da orada tarihi gerçekliğe yaklaşıyor. buradan atsız'ın her şeye rağmen (siyasi görüşüne rağmen, bu bir akademik eser değil, roman olmasına rağmen, bir ölçüde propaganda amacı taşımasına rağmen) tarihi vesikalara önem verdiği ve tarihi, romanda bile olabildiğince gerçekçi anlattığı sonucuna varılabilir. bu babda değerlendirilmesi gereken hikâyenin elbette tarihi olarak doğrulayabildiğimiz kısımlarıdır. kurgu için böyle bir gerçekçilik aramak hem gereksiz hem yanlış olur.
76 entry daha
hesabın var mı? giriş yap