1 entry daha
  • süleyman demirel üniversitesi'ni sınırları içinde barındıran mahalle. ısparta merkez'e yaklaşık yedi km uzaklıktadır. küçük bir yerleşim birimidir. hayvancılık ve tarım ile uğraşanlar olması ve çoğu iki katlı olan müstakil yapılarından ötürü köy havası halen vardır. tezek kokusu özellikle yazın mahveder.

    mahallenin bir mezarlığı, üç camisi, üç erkek bir kadın kuaförü, bir ilköğretim okulu, bir de üniversiteli öğrenciler için vefa yurdu adında erkek öğrenci yurdu vardır.* bir de yeri sürekli değişen dandik bir cumartesi pazarı kurulur. muhtarlığı sürekli kapalıdır. önümüzdeki yıl doğalgaz gelmesi beklenmektedir.

    doğu yerleşkesi ile mahalle arasında çünür tepesi bulunmaktadır. manzarası güzeldir. piknik ve mangal için uygun olmakla beraber, geç saatlerde tekin bir yer olmadığını düşündüren modifiye şahinlerin uğrak mekanıdır. bir de tepede bolca baz istasyonu vardır.

    2007 yılında yapımı tamamlanan çünür toki evleri ile mahalle pek uyumlu değildir. köyün içinden geçip siteyi gördüğünüzde şaşırmanız muhtemeldir. site yapılması ile birlikte mahallede bulunan konut sayısı yaklaşık iki katına çıkmıştır. bu bağlamda site yapımı mahalle için önemli bir gelişme olarak değerlendirilebilir. sitede yaşayanlar genellikle köylü olmayan dar gelirli yerliler, öğrenciler ve üniversitenin akademik ve idari personelleridir. siteden çarşıya ulaşmak için tek toplu taşıma hattı vardır ve bu hat sizi epey dolaştırır. on beş dakikada bindiğiniz noktaya geri dönersiniz. böylece beş dakikalık yolu yarım saatte gitmek durumunda kalırsınız. ayrıca üniversiteye giderken otobüse binebilirsiniz ancak dönüş istikametinde otobüs bulunmamaktadır. bu durum özellikle sitede yaşayan öğrenciler için kış aylarında sorun yaratmaktadır. bu civarda yaşamak için hususi araç sahibi olmak önemlidir ve sitede yaşayan çoğu dar gelirli(!) kişinin de zaten aracı vardır.

    ek olarak bu mahallede kaldırım pek bulunmaz. yolların daha yeni yama yapılan kısımları dahi delik deşik olduğu için yağmurda oluşan su birikintilerinden kaçacak yer bulamadığınız, ayakkabılarınızın ıslanmasına razı olmak zorunda kaldığınız anlar olur. hele bir de yanınızdan araç geçiyorsa vay halinize.

    edit: kesinlikle motorlu taşıt sahibi olmayanlar bu mahallede yaşamasın. özellikle çünür toki evlerinde.

    - kaldırım yok.
    - yollar delik deşik ve su birikintisi dolu. bazen yürüyecek yer bulamıyorsunuz sudan ötürü. araçların su sıçratması da çabası
    - rüzgar estiyse inanılmaz tozlu.
    - karanlık. doğru düzgün lamba yok, önünüzü göremiyorsunuz yolda. tabi her an karşınıza çıkabilecek köpekleri de.
    - üniversiteden dönüşte otobüs yok. yürümek mecburi. giden otobüsler de yarım saatte bir geçiyor. neredeyse hiç zamanında gelmiyorlar. bazen hiç gelmiyorlar. öğrencilerin üniversiteye gideceği saatlerde inanılmaz kalabalık oluyor vefa yurdu'nun etkisiyle.

    mümkünse çarşıdan ev bakın, gelmeyin buraya. çekilmiyor.

    2. edit: ısparta belediyesi buraya üvey evlat muamelesi yapıyor resmen. son üç ayda:

    - çevredeki tarım arazilerine imar izni çıktı. inşaatlar başladı, yeni yollar yapıldı derken yollar delik deşik oldu, çıkan sese mecburen katlanıyorsunuz ama müthiş bir taş toprak kapladı her yeri. ağzınıza gözünüze toz kaçmadan yürümek mümkün değil. kısacası denetim yok. insanları düşünen de yok. en acısı insanların itiraz ettiği de yok.

    - doğal gaz için borular döşendi, döşenmez olaydı. iyice batırdı mahallenin her yerini. bir kere yağmur yağdığı günlerde yapılan kazı çalışmaları bütün mahalleyi çamur içinde bıraktı. kesinlikle abartmıyorum çamurdan yürüyecek yer yoktu mahallede. sonra yağmur bitti, çamur kurudu ve mahallenin tamamını toz bulutları kaplamaya başladı. yürüyerek bir yere gitmek imkansız zira yanınızdan bir araba geçerse bittiniz demektir.

    üç senedir burada yaşıyorum ve tek sevdiğim özelliği sessizliğiydi, o da kalmadı. şu son haliyle yaşanacak yer değil kesinlikle. yapılaşma arttıkça sorunlar da artacak gibi görünüyor.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap