1 entry daha
  • amerikan ve kalifornia egitim sisteminin onemli parcasi olan university of california aginin los angeles ayaginin continuing education enstitusudur. buraya girmek, kabul olmak icin universite mezunu olmak gerekir. denildigi gibi giris kosullari zor degildir, fakat 'herkes girebiliyor' demek turk universitelerine de bir hakaret kanimca. turkiye'de de herkes universiteye girebiliyor?!

    burada birbirinden cok farkli ders secenekleri vardir, teknik konulardan sosyal konulara kadar ulasan cok genis bir yelpazede. bu dersleri belirli kumeler seklinde alinmasi ile sertifikasyon verilir. sertifikasyon icin 4 kredi olan en az 9 ders alinmasi sarttir. bu kurum, is hayatindaki amerikalilara istedikleri alanlarda egitim alabilsin, yurtdisindaki ogrenciler daha fazla pratik odakli bir programla deneyim kazanabilsin ve elbette universiteye prestij, buyuklu ve de gelir saglasin diye acilmistir. amerika da pek cok universite de boyle ek kurumlar vardir, ve cok ilginc pek cok orta yas uzeri kariyer sahibi amerikali gelip buralarda kendilerini yeni konularda gelistirmek ister, ve gelistirir.
    ornegin, film ve eglence sektorleriyle ilgilenen bir kisi, amerikan film akedemisi baskani ile buradaki bir derste tanisip konusabilir, buyuk bir film studyosunun basindaki kisiye proje sunumu yapabilir. general motors'da cok uzun yillar calisan simdi danismanlik yapan bir hocadan strategy dersleri alabilirsiniz. ama tum bunlar yurdum yok universite sistemi alisan gencleri icin degersiz olabilir, 'yav bu da egitim mi yav' diyebilirler olsun. devam edelim.

    ucla extension, sertifika programlarini yabanci ogrenciler icin 8 bin ilan 10 bin dolar arasi olarak ucretlendirir (tum ek masraflar haric, sadece okula giden para) bu miktar ila ortalama 9 -12 ay suren bir calismayla sertifikanizi alabilir, ustelik sonrasinda bir sene calismak uzere izne sabip olabilirsiniz.

    ha bu demek degildir ki, buraya gelen turk farkli bir turk. ailesini kandirip gelen cok genc vardir, amerika'da okuyacagim diye gelip, bir sene gecmesine ragmen derslerini veremeyen, ingilizce konusamayan, hatta benim yerime imza at, imza atip cikicam gibi soylemlere ortada dolasan genclerimize bolca rastlanabilir. bu arkadaslarin genel olarak taksim'de bir yerde bulusmak yerine hadi los angeles da toplanalim diyip geldiklerini dusunuyorum, amerikalilar ya da diger insanlar ile sosyal paylasimda bulunmazlar, sadece turk ogrenciler olarak kendi aralarinda belirli sayidaki gece kluplerinde ve kafelerde takilirlar.

    fakat, sunu belirtelim, amerika'da master ve hatta doktora yapmak bile cok kolay olabilir, zira pek cok, pek cok okul vardir. bu okullara binlerce dolar verip master ya da doktora yapiyorum demek daha acidir. daha buyuk zaman ve para kaybidir.

    uzun lafin kisasi, amerikada egitim icin cok guzel bir secenek olan ucla extension, bir sertifika programidir. master ve doktora secenekleri ilginizi cekiyorsa merak etmeyin onlarin da bir kismina kolayca girebilirsiniz. amaciniz kolay girmek ve amerika'da okuyorum demekse.
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap