8 entry daha
  • türkü hakkında çok bilgili olduğumu söyleyemeyeceğim ama bana kalırsa büyük ihtimalle kıbrıs türküsü değil. zira doğma büyüme kıbrıslı kiminle konuştuysam, yaşlılar da dahil bu türküye yabancılar. bana kalırsa çok büyük bir ihtimalle ege kıyısı, nispeten büyük bir ihtimalle girit, küçük ihtimallerle de balkan veya akdeniz kıyısı türküsü olsa gerek. zira türküde anlatılan hikaye başka bir taraftan kaçıp magusa'ya gizlenen fakat orada da bulunup bıçaklanan, sonra da cesedi bulunmaması maksadıyla denize atılan bir ali'yi anlatıyor. dolayısıyla türkü ali'nin arkasından, memleketinde yakılmış olmalı, kıbrıs'ta değil.

    neden ege: hikayeyi tekrar okudukları zaman egeli dostlarım bana hak verecekler, bilhassa benim memleketim olan menteşe yöresinde hiçbir türkü birileri ölmeden, birileri yaralanmadan bitmez yahut başlamaz. en basitinden bodrum hakimi'nde bile "altın makas, gümüş bıçak ile doğradılar tenini" diye anlatılan hakim hanım kendini astıktan sonra yürütülen otopsi işlemidir. dolayısıyla ali muhtemelen menteşe yöresinden bir yerden kan davası ya da kız kaçırma gibi bir mevzu yüzünden kaçmıştır.

    neden girit: türkü bağlamayla çalınmaya pek müsait değil gördüğüm kadarıyla, muğla tarafında bağlamayla çalınamıyorsa, çalınamıyordur o türkü. ismini hatırlayamadım yaylı bir yunan çalgısıyla çalmayaysa gayet müsait.

    neden balkan: ne bileyim lan balkan türküsü dediğin 9/8'lik olur normalde ama arda boyları'na bak mesela, benzemiyor mu bu türküye?

    neden akdeniz kıyısı: menteşe yöresinde genelde kaçılacaksa ege kıyısında başka bir yere, en kötü girit'e kaçılır fakat bu türküde kıbrıs'a kaçılıyor. o açıdan akdeniz kıyısı olma ihtimali var (akdeniz "kıyısı" diye niye vurguladığımı da belirtmekte fayda var. akdeniz kıyısında farklı bir müzik tarzı var mı yok mu hiç bilmiyorum ama toros/yayla tayfasının türkülerine katiyyen benzemiyor, o açıdan)

    "gece gece niye kastın lan, neyin mühendisliğini yapıyorsun?" diye haklı sorular gelebilir muhakkak. aynı sorulara "sınav var yarın b'olum" diye haklı bir yanıt veririm. sevgilerimle.
150 entry daha
hesabın var mı? giriş yap