• almanca aile birleşimi sınavı da denilen sınav.

    öncelikle "insan haklarına aykırı bu", "düpedüz ayrımcılık canım" diye bağrınmayın bi işe yaramıyor. paşa paşa girmek zorunda kalıyorsunuz yine de sınava. özellikle de almanya için.
    belli dönemlerde ayda bir bazen de ayda 2 kez yapılıyor. örneğin ben geçen hafta girdim sınava, bu ay ve mayıs'ta 2 kez yapılıyor, diğer dönemleri bilmiyorum.
    sınava girmek için iksyi arıyorsunuz önce. en yakın sınav tarihinde, kontenjan varsa randevu alıyorsunuz. 20 tl gibi bi randevu ücreti ödüyorsunuz. sonra da bankaya gidip, verdikleri hesap numarasına 160 tl sınav ücreti ödeyip, dekontuyla birlikte sınava gidiyorsunuz. ola ki sınava bikaç gün kala "ay sınav saati neydi acaba?" diye bir soru geli aklınıza, "du şu iks'yi arayayım da öğreneyim" dediniz, ek bi ücret karşılığında ancak sınav saatini söylüyorlar. hizmete gel. dolayısıyla telefoda size söyledikleri herşeyi iyi dinleyin, ne kadar sorunuz varsa da sorun.
    sınav sonucu 3-4 gün içinde, verdiğiniz adrese geliyor. ups bunun için 17 tl takıyor size.

    gelelim sınava:
    ben kurslara ne para ne de zaman harcamak istemedim. (zira kurslar yaklaşık 3 ay ve 2000 tl civarında)
    ingilizceniz varsa (süper olması şart değil), bikaç kaynak ile 1,5-2 ayda kendi kendinize sınavı geçecek kadar almanca öğrenebilirsiniz. ben öyle yaptım ve 85 aldım. (geçme notu 100 üzerinden 60)

    goethe'nin sitesinden sınav örneğine ulaşabilirsiniz: http://www.goethe.de/…j/pba/bes/sd1/mat/trindex.htm

    sınavın amacı, eşinizin yanına gittiğinizde "derdini anlatacak kadar almanca" bilip bilmediğinizi görmek. (aşağıda her bölümün detaylarını vericem.) bu yüzden dil bilgisi değil önemli olan, günlük hayatta sık kullanılan şeyleri anlayabilmek/anlatabilmek. dolayısıyla artikeller falan gözünüzü korkutmasın. sınavda der demekle die demek arasında 0,5 puan ancak oynar.

    sınav 4 bölümden oluşuyor. her bölümün puanı 15, toplam puan 60. daha sonra bu doğru orantı ile 60'ta x ise 100'de kaçtır sorusuna cevaben sizin sonucunuzu ortaya çıkarıyor.

    1. hören-dinleme: her soru 1 puan, dolayısıyla 15 soru var. bazıları 2 kez bazıları 1 kez dinleniyor. şıklardan seçiyorsunuz. ancak önemli bir husus da şu ki, soruların 3 şıkkı var ya da doğru yanlış diye işaretliyorsunuz, sallamak kolay gibi görünüyor ama konuşmaları anlamak lazım. çünkü şıkların hepsi konuşmanın içinde geçiyor. o yüzden duyduğunuzu hemen işaretlemeyin.

    3 bölümden oluşuyor.

    - 2 kişi arasında geçen konuşma:6 adet- 2 kez dinleniyor. (2 arkadaş nerede buluşacaklarını ne yapacaklarını konuşuyor olabilirler, doktor ve hastası arasında randevu belirleme olabilir gibi)
    - anonslar:4 adet- 1 kez dinleniyor. (tren garı, polis anonsu-havaalanı anonsları vs. var)
    - telesekreter mesajları:5 adet- 2 kez dinleniyor. (biri telesekretere mesaj bırakıyor ve bununla ilgili soruya cevap veriyorsunuz)

    2. lesen-okuma: yine 15 puanlık. 2 bölümden oluşuyor.

    - genelde birinin diğerine yazdığı bir mail ve onunla ilgili sorular var. 5 adet - 5 puan ve doğru-yanlış işaretlemesi yapıyorsunuz.
    - kısa reklam veya ilanlardan sorunun cevabını bulmaya çalışıyorsunuz. 2 şıklı, 10 adet toplam 10 puan.

    3. schreiben - yazma: 2 böümden oluşuyor

    - form doldurma: birileri hakkında kısa bir bilgi veriliyor ve o kişi için yine kısa bir form doldurmanız isteniyor. genelde verilen bilgi tatile giden, rezervasyon yaptıran birileriyle ilgili oluyor. 5 soru, 5 puan

    -mektup yazma: adı kadar korkunç değil. çünkü toplam 30 kelime. giriş ve sonucu da saymazsak 26 kelime. hepi topu 4 cümle yazacaksınız. bunun da yine aşağıda yazdığım kitapta kalıplarını bulabilirsiniz. 10 puan.

    bu 3 bölüm 10'da başlayıp, 11:30 gibi bitti. (daha kısa da olabilir süre, tam hatırlamıyorum) ama blok oldu.

    4. sprechen- sözlü: bu bölüm ise saat 1'de başladı. ancak 4'erli gruplar halinde salona alındığınız için size artık hangi saat denk gelirse. (ben 2'de girdim)
    benim en çok tırstığım kısımdı. çünkü kendim çalışınca doğal olarak pek konuçma fırsatım olmadı. kendi kendime ne konuştuysam işte. ama aslında bu kısım da çok kolay.
    2 bölüm diyelim buna:

    - kendini tanıtma: hangi koşullara göre tanıtacağını yazılı olarak veriyorlar. (name, alter, land, wohnort, sprachen, beruf, hobby gibi). tanıtman bitince sınav görevlisi adını veya soyadını kodlattırıyor veya cep telefon numaranı soruyor. almanca harfleri ve rakamları bilip bilmediğin ölçülüyor.

    - kartlara göre soru sorma: 2 tip kart var. 1. tipte masada ters oalrak duran kartlardan rastgele birini seçiyorsun ve yanındaki elemana, kartın üzerinde yazan kelime ile ilgili soru soruyorsun,o da cevap veriyor. 2 soru soruyorsun, 2 de ceva veriyorsun. doğru sorular 2 puan doğru cevaplar 1 puan kazandırıyor.
    2ç tip ise yine benzer ancak bu sefer kartların üzerinde resim var. resme göre ricada bulnuyorsun (yasak da olabilir) yine 2 kez sorup 2 kez cevap veriyorsun. puanlama da aynı. örneğin bana "lütfen otobüsten ininiz", "burada futbol oynamak yasaktır" gibi kartlar denk gelmişti.

    peki ya sınava nasıl hazırlanacağız?

    * ben direk bu sınava hazırlayan bi kitap aldım ve bundan çalıştım: sedat ünver - almanca aile birleşimi sınavına hazırlık bir dil bilgisi kitabı değil ama sadece bu kitapla sınava hazırlanabilirsiniz.
    * bi de sınava gelenlerden duydum, schritte de çok iyimiş ama bilemiyorum tabi.
    * youtube'dan almanca aile birleşimi sınavı/ dersleri diye arattığınızda da epeyce güzel videolar çıkıyor. baya for dummies anlatılıyor (türk hocalar tarafından).
    * tabi bi de sözlük lazım insana. ben sevdiceimin tavsiyesiyle na buradan faydalandım.

    forum sitelerinde çok bilgi bulabilrsiniz ama ciddiye almayın hepsini. çünkü insanlar yamuk yumuk almancalarıyla bu sorunun cevabı şu diye cevap vermişler. sıfır almanca ile herşey doğru gibi geliyor insana. o yüzden verdikleri cevapları çok kale almayınız.
    sınava girdiğinizde göreceksiniz, köyünden kopup gelmiş insanlar, forma daha adını yazmayı bile beceremeyenler, "holley avusturyaya sınav kalkmış" diye bağırıp sinirinizi bozan tipler olacak. sittiredin hepsini.
    sınav (en azından benim girdiğim) zor değildi. korkmayın.

    çok yazmışım. yoruldum. gidip azcık daha öpeyim sertifikamı.
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap