9 entry daha
  • adalet kavramını olduğu kadar bana shakespeare'i de sorgulatmış oyundur.

    oyunun konusunu bilmekle birlikte daha önce okumamış, izlememiş ve dinlememiştim. izlemek ankara devlet tiyatrosuna kısmet oldu. bence bu oyunu iyi yapan bir sey varsa o da tamer levent'tir. kendisini izlemek için gidilmesini öneririm.
    gelelim bana adalet'i ve shakespeare'i sorgulatan kısmına.

    --- spoiler ---

    oyunda yahudi bir tefeci (shylock) devamlı hor görülüyor, hıristiyanlar tarafından aşağılanıyor. adamdan 3000 altın borç alırken bile adama demediğini bırakmıyor sütten çıkma ak kaşık faize karşı bir hıristiyan. shylock da diyor ki "madem faize karşısın, o halde parayı ödeyemezsen 1 libre etini keserim bedeninden". senet imzalanıyor ve tabi borç ödenemiyor. shylock'da kendisini her fırsatta aşağılayan bu adamdan 1 libre et borcunu talep ediyor. olay mahkemeye gidiyor. vicdan, merhamet, adalet derken shylock senet de yazan ne ise onu istiyor. bu sırada bir avukatın bilgisine baş vuruluyor ve avukat diyor ki "tamam 1 libre et kes ama 1 damla bile kan akıtmayacaksın çünkü senette kan yazmıyor". tabi bu mümkün olmadığı için shylock et falan kesemiyor.

    oyun belki burada bitse yine verdiği mesaji kabul edebilirdim ancak mahkemedeki avukat deseniz avukat değil. erkek kılığınba girmiş bir kadın yani adaletin yerine gelmesi için danışılan kişinin kendisi adaleti kandırıyor. ortaya çıkıyor mu? hayır.
    ayrıca bu avukat bozuntusu, bir hıristiyanın canına kastettiği için shylock'un mal varlığının yarısını da kendisine senedi ödemeyen adama veriyor. bitti mi? hayır.
    adam paranım yarısını almayayım ama shylock hıristiyan olsun diyor. tamam shylock tefeci ve 1 libre et kesmek senedin karşılığı değil ama adaleti kandıran avukat çok mu doğru? yada bir yahudiye hıristiyan ol paranı almayalım demek çok mu ahlaklı.

    kısacası ben oyunun verdiği mesaji hiç hem de hiç sevmedim. belki gerçek bir avukatla yasalara göre bu sonuç çıksaydı böyle hissetmezdim ama shakespeare tiyatrosunun çok sevdiği kadın-erkek kılığına girme olayı tiyatroda iyi hoş olabilir ama adaletin sorgulandığı bir oyunda maksadını aşıyor.

    --- spoiler ---
51 entry daha
hesabın var mı? giriş yap