334 entry daha
  • " ekim 1944 moskova konferansında churchill ve stalin görüşürken churchill, nazilerden kurtulan avrupa ülkelerini nasıl paylaşacaklarını şimdiden belirlemeyi önerir. stalin'in tamam demesi üzerine kendi el yazısı ile aşağıdaki listeyi yapar, stalin'e uzatır :

    romanya %90 sovyetler birliği, %10 ingiltere
    yunanistan %90 ingiltere, %10 sovyetler birliği
    yugoslavya %50 ingiltere, %50 sovyetler birliği
    macaristan %50 ingiltere, %50 sovyetler birliği
    bulgaristan %75 sovyetler birliği, %25 ingiltere

    stalin sadece yugoslavya'ya, taşakları on kilo çeken tito var orada nasıl olacak anlamında bir soru işareti koyar, diğerlerinin yanlarına okey işareti atar. stalin'in onayladığı kağıdı eline alan churchill'le stalin arasında aşağıdaki konuşma geçer (yazar serbest tercüme hakkını kullanmıştır) :

    churchill : hacım şimdi biz iki orospu çoğu olarak burada tek başımıza milyonlarca insanın kaderini, acılarını, hayatlarını, her şeylerini belirlemiş olduk. ilerde bu anlaşılır, öğrenilir nasıl birer göt olduğumuz. istersen biz bu kağıdı yakalım.

    stalin : ulan hıyarağası beni zaten diktatör diye biliyorlar. demokratik bir hükümetin demokrasiye inandığını iddia eden lideri sensin. bir diktatör gibi halkların kaderine sikindirik şömine başı gizli sohbetlerde karar vererek nasıl bir it olduğunu tüm dünya öğrensin, hayır sakla onu.

    ertesi gün iki taraf dışişleri bakanları anlaşmayı resmileştirir. rus tarafı sadece macaristan payının %80'e çıkarılmasını ister ve anlaşma tamamlanır. yani dört yıl sonra abd'nin bilmem ne üniversitesinde bugün avrupa'da demir perde yükseliyor deyip soğuk savaşın başlangıcını ilan etmekle nam salacak orospu çocuğu churchill o demir perdeyi bizzat kendi elleriyle çizmiştir.

    bu anlaşma fena halde polonya'yı bölen ağustos 1939 nazi-sovyet anlaşmasına benzer. iki anlaşma arasında değişen şeyler işgal yerine nüfuz kelimesinin gelmesi ve taraflardan biridir. yoksa değil midir?

    bizzat churchill'in elleriyle yazdığı ve stalin'in okeylediği bölüşüm sayfasını görmek için

    http://upload.wikimedia.org/…entages_agreement2.jpg "

    http://ebediolur.blogspot.com/…zdeler-anlasmas.html
2582 entry daha
hesabın var mı? giriş yap