3 entry daha
  • dimmer, aydınlatmaya ulaşan voltajı efektif olarak düşürebilen cihazlara verilen genel addır. yaygın olan türünde, alternatif akımı anahtarlamaya yarayan triyak bulunur. triyak, bir kontrol bacağından verilen akım belirli bir değeri aştığında elektriği ileten yarı iletken elemandır. dimmer üzerinde yer alan çevrilen düğme altındaki potansiyometre, içerideki devreyle beraber triyakı şebeke frekansıyla eş frekanslı olarak fakat belirli bir faz farkıyla açar. potansiyometrenin direnci arttıkça faz farkı arttığından aydınlatmaya şebekeden gelen dalganın daha ufak bir kısmı iletilir.

    başlıkta belirtildiği gibi sadece akkor aydınlatmalarda kullanılabilir. tasarruflu ampuller dimmerle denendiğinde sonuç ikisinin de yanmasıdır, o yüzden hiç denemeyin.

    dimmer her ne kadar 220 ile beslenen diğer cihazları kontrol edebilirmiş gibi algılansada bu doğru değildir. trafolar, elektrik motorları ve benzeri elektromanyetik düzenekler kesinlikle dimmer le kontrol edilemez. ancak fantezi yapasınız varsa, eski tip davul fırınların gücünü dimmerle (tabi yeterince güçlü bir dimmer bulursanız) kontrol edebilirsiniz.

    dimmer doğru akımla çalışmaz. doğru akımda gücü ayarlamak için (bkz: buck converter)
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap