1 entry daha
  • partinin isminden daha cok, adayin ozellikleri on plana cikacagi icin demokrasimizin en cok sikayet edilen sorunlarindan "siyasi partilerdeki tek adam sultasi"na cozum olacaktir.

    dar bolge secim sistemi ile meclise girmis milletvekilleri, su anki sistemle karsilastirildiginda kendisini listede secilebilecek bir yere yerlestirmis parti liderine degil, kendisine geri kalan diger partilerin adaylarindan daha cok oy vererek onu dogrudan meclise gondermis secmenlerine karsi sorumluluk duyacaktir.

    istanbul, ankara gibi her bir secim bolgesi yaklasik 20 milletvekili adayindan olusan bolgelerdeki secmenlerin sadece parti secerek o partinin hepsini tanimasinin mumkun olmadigi 20 adayina birden oy vermek zorunda kalmayacaklardir.
    dar bolgede, her parti sadece 1 aday gosterebileceginden, secmenler sadece partiye ya da liste icerisindeki birkac yildiz isme degil kendisini temsil edecek 1 adaya daha dikkat edeceklerdir.

    pekiyi bu dar bolge secim sistemi nasil isliyor?
    oncelikle su anki secim sistemimize kisaca goz atalim:
    550 milletvekili, illerin (istanbul, ankara ve izmirde secim bolgelerinin) nufuslarina oranla paylastirilir.
    ornegin 2011'de "malatya" 6 milletvekili cikartirken bunlarin 5'i %68 oy alan akp'ye, 1 tanesi de %20 oy alan chp'ye gitmis.
    partiler secime 6 aday ile girmis; oy oranlari, ilin tamamindaki oylarin toplami olarak degerlendirilmistir.
    yani, kuvvetli bir partinin listesinden secime son siralarda girmeyi basarmis bir milletvekili adayi halk tarafindan pek tutulmasa da ustundeki adaylarin ya da partinin omzuna basarak milletin vekili olarak meclise girmeye hak kazanmis.

    oysa ki, dar bolge secim sisteminde, malatya milletvekili sayisi kadar (6) secim bolgesine ayrilacakti.
    her bolgedeki secmen sadece 1 milletvekili sececekti. dolayisiyla halkin cogunlugundan onay almamis birisi listelerinden arasindan kiyisindan milletvekili secilemeyecekti.

    secim sirasinda secmenler, listelerin secilebilecek yerlerine serpistirilmis, ya da tam tersine partinin guclu oldugu illerde listenin tepesine gokten dusen torpilli kisilere mecburen oy vermek durumunda birakilmayacaklardir.

    yaklasik 40milyon secmen oldugu varsayilarak, 550 milletvekili secmen sayisina bolundugunde her bir dar bolge, yaklasik 80bin secmenden olusacak.

    her bir milletvekili, kendi secim bolgesindeki 80bin kisinin cogunlugunun (ya da secime katilan adaylarin icinden en cok oy oranina) oyuna ihtiyac duyacagi icin hem secim sirasinda hem de yeniden secilebilmek icin secim sonrasinda kendi bolgesinin sorunlarina daha yakin durmak zorunda kalacaktir.

    meclisteki kararlarda parti liderinin sozunden cikmayan milletvekilleri, gercek sinavi secim bolgelerini ziyaret ettiklerinde alacaklardir.
    ayni sekilde, secim bolgelerindeki secmenlerinin bolgeye ozel sorunlarini mecliste daha gur seslendirmek zorunda kalacaklardir.

    bugunku mecliste en cok tepki ceken isimlere bakildiginda akp'den secilmis istanbul milletvekili futbolcu yorumcu ile diyarbakirdan kimsenin anlamadigi bir mekanizma ile secimden gunler sonra baskasinin hakki gasp edilerek secildigi aciklanan kisilerin meclise girmesinin pek mumkun olmayacagi rahatlikla gorulebilir.
    girmis olsalar bile, kendilerini secen yaklasik 70-80bin kisilik secmene karsi sorumlu olacaklarindan, simdiki gibi sadece parti baskanlarina hesap veren, kendilerine dolayli yoldan da olsa oy vermis secmenleri bile iplememeleri mumkun olamayacakti.
122 entry daha
hesabın var mı? giriş yap