91 entry daha
  • bence abartılmaması gerekiyor. basit bir sağlık meselesi. insanlarla "sağlık sorununuz var" diye dalga geçilmemesi gerekir. fazla kiloları olan insanlarla dalga geçmek veya onları küçük düşüren sözcükler kullanmak da, selülitleri olan kadınların selülitli bölgelerinin fotoğrafını çekip gazetelerde çarşaf çarşaf yayınlamak da ayrımcı nefret söylemidir.

    kadın vücudu, erkek vücuduna göre daha fazla yağ depolama eğilimine sahip, bu bilinen bir gerçek. kadın vücudundaki yağ dokuları, erkek vücudundakilere göre daha inatçı olabiliyor. ben diyetisyen değilim; ama birçok kadının çok uğraşmasına rağmen fazla kilolardan kolaylıkla kurtulamadığını bilirim.

    selülit, aslında dış görünüşüne çok önem veren kadınlar için bir sorun. dış görünüş dayatması bence kadınlara atfedilen toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanıyor. ben bu rollerin ortadan kaldırılması taraftarıyım. erkek vücudunda, özellikle de karın bölgesindeki yağlar birçok erkek için hiç sorun değil; ama kadının vücudu, sanki toplumun ortak malıymış gibi ağızlara sakız ediliyor.

    erkeklerin dış görünüşü sorgulanmıyor, belki doğrusu da bu. kadın ise, dış görünüş dayatmalarına hapsediliyor. güzellik yarışmaları aracılığıyla "kadın bedeni standartları" oluşturulmaya çalışılıyor. kadının bedeni tektipleştirilemez. her kadının metabolizması farklıdır, selülit ve yağ depolamada genetik özelliklerin de rolü vardır. "güzel" kadın imajı, aslında bir yanılsama. "sıfır beden" denilerek şişirilen, "ideal vücut ölçüleri" denilerek fetişleştirilen şeyler, aslında son derece sağlıksız durumlar.

    kadın, kendini erkeğe fiziksel olarak beğendirmek zorunda mıdır? hayır, böyle bir zorunluluk kesinlikle dayatılamaz. kadın, sağlıklı olmak zorunda mıdır? erkekler için değil, ama "kendisi için" sağlıklı olması daha iyidir. yani, sırf "erkeklerin göz zevki bozuluyor" diye, kadının sağlığını bozan diyetler uygulamak kadın haklarının ihlalidir.

    kadınlar, kendilerine dayatılan bu sahte güzellik standartlarını sorgulamalı. "güzellik endüstrisi" denen kavram, kadını edilgen bir role hapsediyor. "erkekler için güzelleşin!" hayır, yok böyle bir şey. lezbiyen ve biseksüel kadınları görmezden gelen bu heteroseksist anlayış, onlara 'da' aynı standartları dayatıyor ve onları 'da' aynılaştırmak istiyor. bir kadın, kendi bedeni üzerinde karar-tasarruf hakkına sahiptir, ve "erkekler için", "erkeklere yaranmak amacıyla" kendinden, sağlığından feragat etmemelidir.

    ben kadın değilim, selülitim de basenlerim de yok, karın bölgesi yağlarım da pek yok. olsaydı, çeşitli zorluklar yaşayabilirdim. fazla kilolu insanlar, ortopedik problemler yaşıyor, şeker hastalığı veya daha farklı hastalıklarla mücadele etmek zorunda kalabiliyorlar. obezite meme kanserini de tetikleyebiliyor. fazla kilolar, duruma göre kalp damar rahatsızlıklarına davetiye çıkarabiliyor.

    selülitte de, diğer kadın sağlığı meselelerinde de, öncelikle göz önünde bulundurulması gereken faktör kesinlikle "erkekler" değil. önce sağlık.
117 entry daha
hesabın var mı? giriş yap