139 entry daha
  • halen burda hararetli hararetli "bayan hitap şekli tamam mıaa?" diyenler var. yıl olmuş 2012.

    bay-bayan

    bu iki kelime çiftinde hemfikiriz sanırım. "baylar tuvaleti" yazınca sıkıntı yok size göre ama "bayanlar tuvaleti" yazınca "pis cinsiyetçi, tüüü" oluyor. oluyor yani. bu arada "bayan bir hitap kelimesi" diyen de yolda sokakta "bayan" diye hitap edilince "bayan demiyceksin tamam mıaa!" diyor nedense.

    erkek-kadın

    bu iki kelime çiftinde hemfikir değiliz dostlarım. evet erkek cinsiyet belirten bir kelimedir ama sandığınızın aksine kadın cinsiyet belirten bir kelime değildir. bakın "erkek kedi" diye kedinin cinsiyetini belirtiyorum ama "kadın kedi" demiyorum. ne diyoruz ona? evet bildiniz?

    erkek-dişi

    cinsiyet belirten çelime çifti bunlardır. elektrikteki bağlantılardan hayvanlara, canlılara kadar bu kelimelerle cinsiyet belirtiriz. yani eğer derdiniz cinsiyet belirtmek, "erkek" kelimesi kullanılan yerlerde karşılık olarak "dişi" kullanılsın. "dişiler tuvaleti", "yoldan iki dişi geçmekteydi" gibi kullanımlara ne dersiniz bilmiyorum.

    gelelim en kafa kurcalayan kelime çiftimize.

    adam-kadın

    biz nasıl ki adam kelimesini birine karşı nezaketen kullanmayız, kadın kelimesini de aynı şekilde birine karşı kullanmayız. "bugün iki adam geldi" diyorsak, "bugün iki kadın geldi" de deriz. birinin yüzüne karşı adam diye bahsetmek de, kadın diye bahsetmek de ayıptır.

    özet geçelim:

    bay-bayan
    erkek-dişi
    adam-kadın

    hadi kolay gelsin.
1352 entry daha
hesabın var mı? giriş yap