25 entry daha
  • bu antlaşmanın geçmişi kanada ile abd arasında imzalanan serbest ticaret anlaşmasına dek gitmektedir. iki ülke 1992'de yapılan görüşmeler sonucu bu anlaşmanın hükümleri meksika'yı da içine alacak şekilde genişletilmiş ve anlaşma 92'de imzalanmış ve 94'te yürürlüğe girmiştir.

    buna göre üç üye ülke arasındaki gümrüklerin ve diğer ticaret engellerin kaldırılması öngörülerek ticaret, himez ve sermaye akışının artırılması sağlanacaktıç bazı tarifelerde hemen indirime gidilirken özellikle meksika ekonomisini korumak amacıyla bazı alanlarda bu süre 15 yıla kadar uzatılmıştı.

    böylece, kuzey amerika bölgesinde avrupa birliği'ne rakip olarak görülen bir ticari bölge kurulmakla birlikte, nafta ab düzeyinde kurumlaşmaya gitmedi ve bir bütünleşme girişimi olmadı. (bkz: avrupa bütünleşmesi) abd'den çok sayıda firme, faaliyetlerini işgücünün daha ucuz olduğu meksika'ya kaydırdığı için amerikan sendikaları ve meksika'dan ucuz tarım ürünleri girdiği için de tarım sektörü nafta'yı eleştirdi. fakat genel olarak 1994'ten bu yana bu üç ülke arasındaki ticaret ve yatırımlarda büyük artış yaşandı ve toplam ticaret hacmi 750 milyar dolara ulaştı.
25 entry daha
hesabın var mı? giriş yap