6 entry daha
  • 6-7. sayılarını çıkardıktan sonra 8. sayı için hazırlık yapan dergidir. yeni sayı için duyuru yayınlamışlar.

    --- spoiler ---

    toplum ve kuram’ın 8. sayısı için yazarlara çağrı

    toplum ve kuram-lêkolîn û xebatên kurdî- “türkiye’de ulus devlet ve etnik-ulusal tahakküm” başlıklı dosya konusuyla raflardaki yerini aldı. derginin bir sonraki sayısı için belirlenen konu ise türk devletinin dönüşen ve kökleşen cezaevi, polis ve yargı politikaları. milyonlarca kürdün 1990’larla birlikte zorunlu göçe maruz bırakılmasına ve kürt hareketinin kırdan kente taşınmasına paralel olarak, tsk ve pkk arasındaki çatışmanın mekânı 2000’li yıllarda genişledi ve ağırlıklı olarak kentsel alana kaydı. bu süreç, kentlere göç eden veya ettirilen kürtler ile türk devleti arasındaki çatışmanın, legal siyasal alanda daha fazla görünürlük kazanmasına yol açtı. kürt hareketinin kentlerde ve ilçelerde kurumsallaşma çabası, kırsal alanda süren silahlı çatışmalara rağmen devam ederken, tsk’nın ve jitem’in kürtlerin siyasal taleplerini bastırma misyonu, 2000’li yılların ikinci yarısından itibaren kentlerde kademeli olarak yeniden yapılandırılan türk polis teşkilatına, yargısına ve hapishane sistemine devredildi. dolayısıyla hâlihazırda dengesini bulmamış bu yeni rejime dair analizler hayati öneme sahiptir ve söz konusu yeni iş bölümünün devletin kürtler ve diğer muhalif gruplar karşısında örgütlenişinden bağımsız olmadığı gerçeğinin akılda tutulması elzemdir. 2009 yılından 2012 nisan ayına kadar geçen süre zarfında kck operasyonları kapsamında bdp’nin, içinde avukatların, gazetecilerin, sendikacıların ve aydınların da olduğu 7000 aktif üyesi tutuklandı. gene 2012 yılı nisan ayı verilerine göre bdp’li 31 belediye başkanı ve 6 milletvekili cezaevlerine kapatıldı. akp rejiminin, siyasal talepleri ve toplumsal muhalefeti ortadan kaldırmayı amaçlayan tutuklama kampanyasından türkiye’deki muhalif gruplar ve kriminalize edilen yoksul kesimler de etkilendi. adalet bakanlığı’nın açıklamasına göre 2000 yılından 2012’e yılına kadar geçen süreçte hapishanelerdeki hükümlü sayısı dört katına çıktı. 31 aralık 2000 yılında cezaevlerindeki hükümlü ve tutuklu sayısı 49 bin 512 iken, bu sayı 2 nisan 2012 yılı verilerine göre 132 bin 60 oldu. bütün bu sayısal artış; polis, cezaevi ve gardiyan sayısındaki artışa paralel olarak gerçekleşti. 2000 yılında toplam 17 bin 750 gardiyan varken, bugün bu sayı toplam 28 bin 625’e çıktı. gene akp döneminde polis sayısında %90’a varan bir artış gözlendi; polis sayısı 122 binden 229 bin 965’e yükseldi. tüm bu nicel değişimlerin ve dönüşen ceza rejimlerinin, kadınları ve çocukları da hedef alan taciz ve tecavüz politikalarındaki hâkim eril aklı işaret ettiğinin öneminin vurgulanmasının anlamlı olduğu düşünüyoruz.

    yeni sayımızda; dönüşen ordu, polis, yargı ve cezaevi politikalarıyla ilişki içinde ortaya çıkan yeni ceza rejimini, bir önceki dönemin ceza rejimlerinin ürünü olan diyarbakır, mamak gibi askeri cezaevlerini ve günümüzde farklı şiddet formlarının ortaya çıktığı pozantı gibi cezaevi örneklerini inceleyen makaleler yayınlamayı planlıyoruz. ayrıca, toplum ve kuram’ın sosyal bilimcilere çağrısına sadakatle, siyasal gündemin gündelik hayattaki izlerini sürebileceğimiz kültür alanındaki tartışmaların geliştirildiği makalelere de yer vermek istiyoruz. kültürün, iktidar ve ideolojilerle ilişkisi göz önünde bulundurulduğunda, sinemadan edebiyata, gündelik hayat pratiklerinden kentsel deneyimlere, pek çok alanın araştırma önemini koruduğunu düşünüyoruz.

    dosya dışı makalelere de yer veren dergimizde konu sınırlaması olmamakla birlikte, yayımlanacak yazıların akademik-analitik niteliklere uygun olması hedeflenmektedir. bu bağlamda gönderilecek makalelerin özgün olması ve daha önce başka bir dergi veya kitapta yayımlanmamış olması gerekir.

    yazıların teslim tarihi: 1 eylül 2012

    yazılarınızı gönderebileceğiniz e-mail adresi: toplumvekuram@gmail.com

    --- spoiler ---

    http://www.toplumvekuram.org/…su&catid=13:yeni-sayi
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap